Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

36 millió dollárt kapnak a férfiak, akiket Malcolm X meggyilkolásával vádoltak

Fotó: Wikimedia Commons
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 23:16

Malcolm X meggyilkolása az egész világot megrázta, ezt pedig súlyosbítja az a tény, hogy két ártatlan, fiatal, fekete férfit vádoltak meg a gyilkossággal, elítélték és bebörtönözték őket, és évtizedekig raboskodtak – jogtalanul.

A két férfi, Muhammad Aziz és Khalil Islam mindig is azt állították, hogy semmi közük nem volt Malcolm X meggyilkolásához, mégis őket állították be bűnbaknak: most azonban az 1965-ös gyilkosságért elítélt két férfit 36 millió dollárral kárpótolják a téves ítélet miatt.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Ki volt Malcolm X?

Fotó: Wikimedia Commons

Malcolm X egy 1925-ben született muzulmán pap, fekete emberjogi aktivista volt, aki az afroamerikaiak jogaiért küzdők élharcosaként a lehető legkeményebb szavakkal illette a fehér amerikaiakat a feketék ellen elkövetett sérelmek és bűncselekmények miatt.

1965-ben egy New York-i gyűlésen merénylet áldozata lett: az ikonikus 39 éves vezetőt felesége és gyermekei szeme láttára lőtték le, amikor egy harlemi bálterem pódiumára érkezett beszédet mondani.

A gyilkosság körülményei a mai napig tisztázatlanok: összesen három férfit tartóztattak le, akiket a gyilkosság elkövetésével vádoltak, noha sok teória született Malcolm X halála kapcsán, köztük olyan hírek is felröppentek, melyek szerint drogdílerek, az Iszlám Állam, az FBI, vagy épp a CIA állhatott a merénylet mögött.

Hiába hajtogatták, hogy ártatlanok

Annak a két férfinek, akiket Malcolm X 1965-ös meggyilkolásával vádoltak, az ügyben hozott ítéletüket tavaly hatályon kívül helyezték, New York városa pedig 36 millió dollárt ítélt meg számukra az elszenvedett igazságtalanságért.

Ügyvédjük, David Shanies az AFP-nek vasárnap úgy fogalmazott, Malcolm X meggyilkolásának tragédiája az egész világon érezhető volt, ezt pedig csak súlyosbítja az a tény, hogy két ártatlan, fiatal, fekete férfi elítéléséhez és bebörtönzéséhez vezetett az Egyesült Államokban.

A most 84 éves Aziz mintegy két évtizedet (!) töltött börtönben ártatlanul, miután tévesen megvádolták – a 2009-ben, 74 évesen elhunyt Islam szintén több mint 20 évet töltött börtönben, és hivatalosan csak 2021 novemberében mondták ki, hogy ártatlan.

Noha az 1980-as évek közepén szabadultak, New York állam legfelsőbb bírósága végül csak 2021 novemberében mosta tisztára nevüket, és maga a bíróság is “az igazságszolgáltatás kudarcának” nevezte a csaknem fél évszázaddal ezelőtti ítéletet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.