Káros hatásai lehetnek a szélerőműveknek

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.június.6 - 18:36

Habár környezetvédelmi szempontból rendkívül előnyös a szélturbinák használata, kutatók szerint ha túl sokat építenek belőlük, akkor lelassíthatják a szél áramlási sebességét.

A németországi Helmholtz-Zentrum Hereon tudósai rájöttek, hogy a szélturbinák lényegében lelassítják a szél sebességét azokon a területeken, ahol állandó légmozgások történnek – olvasható a Nature tudományos folyóirat legújabb publikációjában.

Mindezekből kifolyólag ha szorosan egymás mellé építik a szélerőműveket, akkor a hatalmas turbinák az egész farm hatékonyságát csökkentik, ezáltal felborul a rendszer, és az effektivitás alacsony szintje miatt a gazdasági előnyök is komoly hátránnyá alakulnak.

A kutatók az Északi-tengerben tapasztalható természeti körülményeket modellezték le tanulmányuk során, ezáltal a lehető legprecízebb eredményeket sikerült felmutatniuk. Kiderítették, hogy a szóban forgó térségekben a szél iránya és sebessége éves szinten azonos jelleget ölthet, így megjósolható a szélerőművek hatékonysági mutatója is.

Az így kapott adatokat elemezve végül kimutatták, hogy az egymáshoz közel telepített turbinák közel 20 százalékkal visszavetették az energialeadás mértékét, ami jelentős visszaesésnek számít, figyelembe véve, hogy a zöld megoldást arra fejlesztették ki, hogy hatékonyan helyettesítse a nem megújuló energiaforrásokat.

Főként azoknak az országoknak kell elgondolkodniuk az új kutatás konklúzióin, akik a jövőben terveznek átállni a szélfarmokra, ugyanis a megépítésük korántsem annyira egyszerű, mint azt korábban feltételezték.

A Helmholtz-Zentrum Hereon kutatói szerint az lenne a legcélszerűbb, ha még telepítés előtt felmérnék a terepet, megállapítanák a szélerősség és szélirány változásait, és ezek alapján hoznának létre egy építési tervet, maximalizálva az energia-felhasználást.