Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Karikó Katalin elbúcsúzik a BioNTechtől, új feladatok várják

Fotó: Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztõje érkezik a Time 100 gálára New Yorkban 2022. június 8-án. Az estélyt a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberét bemutató válogatásának tiszteletére rendezték. MTI/EPA/Justin Lane

Czinder Tímea

2022. augusztus 17. - 15:32

A professzor azt reméli, munkássága jó hatással van a fiatalokra, és inspirálja őket a tanulásra és kitartásra.

Karikó Katalin nevét az egész világ megismerte a koronavírus elleni Pfizer-vakcina kifejlesztése kapcsán, a magyar biokémikus több mint 70 elismerést és kitüntetés kapott a hatalmas áttörésért, amelyet kollégájával a sejtszintű gyógyítás terén elért.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Az Infostart megjegyezte, a professzor arcképe tavaly egy budapesti tűzfalra is felkerült a Krisztina körút 30. alatt, mi meghatotta a kutatót; úgy nyilatkozott, reméli, jó hatással van a fiatalokra, és inspirálja őket a szorgalmas tanulásra és kitartásra.

Elmondása szerint a Nyugat tisztában van vele, hogy a magyarok dolgos és szorgalmas emberek, tehát a magyar tudomány valóban világhírű, szerinte azonban egy kis összefogással többet is elérhetnénk.

„Ha sok kutatónak nem lenne akkora az egója, jóval előrébb tarthatna a világ. Csak sokan nem akarják az eredményeiket másokkal megosztani, mert maguknak kívánják a dicsőséget.

Utóbbiért én nagyon ritkán küzdöttem, talán egyszer vagy kétszer: az egyik alkalommal akkor, amikor Drew Weissmannal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat. A beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket, biztos azt gondolták, ő az okosabb. Na, akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam” – fogalmazott.

Az Inforádiónak adott interjúja során azt is elárulta, szeptembertől már nem dolgozik a BioNTechnél. Ennek oka, hogy új feladatokba szeretne kezdeni, és újra elmélyedne a tudományos munkában, amire az elmúlt másfél évben nem volt igazán lehetősége.