Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Karácsonyi film a Die Hard, vagy sem?

Fotó: 20th Century Studios
Style

Szabó Kata

Szerkesztő

A Bruce Willis főszereplésével készült film sokakat megoszt a tekintetben, hogy vajon egy hagyományos akciófilmről, vagy pedig egy izgalomban bővelkedő karácsonyi filmről van-e szó.

A nézők körében igencsak megosztó kérdés, hogy az 1988-ban készült Die Hard karácsonyi film-e vagy sem. A kérdésfeltevés gyakran még a közösségi oldalakon is vitákat generál, a felhasználók ugyanis a legkülönfélébb érveket sorakoztatják fel saját álláspontjuk igazolására.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A téma visszhangjára való tekintettel a film rendezőjét, John McTiernant, és a főszereplő Bruce Willis-t is megkérdezték már arról, hogy véleményük szerint a film beleillik-e a karácsonyi tematikába.

Karácsonyi film a Die Hard vagy sem?

A film a Bruce Willis által alakított New York-i rendőr, John McClane történetét meséli el, aki részt vesz egy év végi összejövetelen annak a japán cégnek a központjában, ahol a felesége dolgozik. Az eseményt azonban terroristák zavarják meg, John pedig rájön, hogy valószínűleg ő a legmegfelelőbb személy, aki megállíthatja a bűnözőket, és aki megmentheti a foglyul ejtett dolgozókat.

Mivel a Die Hard középpontjában egy év végi összejövetel áll, és egyértelmű utalások vannak a karácsonyra, egyes nézők karácsonyi témájú filmnek tartják. De vajon tényleg illik-e az alkotás ebbe a profilba?

A Die Hard főszereplője, rendezője és forgatókönyvírója is elmondta ezzel kapcsolatos véleményét, az általuk mondottakból pedig az rajzolódik ki, hogy mindez csak a nézők körében vált kérdésessé.

A The Empire Film podcast egyik epizódjában John McTiernan, a Die Hard rendezője kijelentette, hogy meg sem fordult a fejében, hogy karácsonyi film legyen a Drágán add az életed, ő szimplán egy akciófilmet szeretett volna készíteni, amelynek középpontjában egy terroristák által félbeszakított karácsonyi parti áll.

Annak ellenére, hogy egyértelművé tette álláspontját, McTiernan szerint végső soron a közönségen múlik, hogy a filmet milyen kategóriába sorolják.

“Ezt az embereknek kell eldönteniük. Ha a nézőközönség úgy dönt, hogy a Dia Hard egy karácsonyi film, akkor egy karácsonyi film. Ez így működik, de mi nem karácsonyi filmnek terveztük – mondta a podcastben.

A főhős John McClane-t életre keltő Bruce Willis is megszólalt a témában. A színész még 2018 júliusában egy amerikai tévéműsornak adott interjúban jelentette ki, hogy a Die Hard nem karácsonyi film. “Ez egy vérbeli Bruce Willis-film”, mondta.

Mit mondanak az emberek?

A Morning Consult által végzett felmérés során 2200 felnőtt amerikai lakost kérdeztek meg, hogy megtudják, milyen kategóriába sorolnák a filmet.

A jelentés szerint a válaszadók 62%-a nem tartja karácsonyi filmnek a Die Hardot, mindössze 25%-uk vélte úgy, hogy a filmnek karácsonyi témája van, további 13% pedig nem tudott, vagy éppenséggel nem kívánt nyilatkozni a témában.

A felmérésből az is kiderült, hogy inkább a férfiak azok, akik karácsonyinak tartják a filmet, a nők inkább a hagyományos akciófilm-jelleg felé hajlanak, vagyis továbbra is csak az biztos, hogy a készítők szándékai szerint az utóbbi lett volna a cél.