Brutális mértékben drágulhatnak a karácsonyfák

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 17:53

Az infláció megerősödése, valamint a termelők költségeinek megemelkedése miatt idén jelentős módon nőhet a fenyőfák ára.

2021-ben nem lesz idény egyik fenyőfajtából sem, mivel az őstermelők szerint 20 százalékos drágulás várható, és bár nem szeretnék, mégis emelniük kell az árakon, ha nem akarják veszteséggel zárni az évet.

Kanász János őstermelő az ATVnek adott nyilatkozatában kiemelte, „az élő munka is sokba kerül, nehéz is keresni élő munkást, hát meg maga a permetszer, a kaszálás, a gépek, meg minden.”

A normand fenyő métere idén 7 000 forint körül alakulhat, míg az ezüstfenyőért 5 000 forintot, a lucfenyőért pedig 3 000 forintot kérhetnek el.

Piacon alkudoznak, de a bevásárlóközpontokban nem, ott már megszokták, ha bemennek a bevásárlóközpontba, ott is mindennek ki van írva az ára. Kijön a fenyőhöz, rá van írva: 12 ezer, ha csak 10 ezer van, akkor addig keresget, amíg nem lát egy címkét, amin 10 ezer van írva, és ha tetszik neki a fa, akkor azt viszi” – mondta Simon Gábor őstermelő.

Zala megyében már megkezdték a favágók a karácsony előtti munkálatokat, idén körülbelül 70 ezer fenyőt ebből a régióból szállíthatnak szét az országban.