Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Karácsony türelmet kért: harmadik napja szünetel a hulladékszállítás Budapesten

Budapest, 2022. május 25. Karácsony Gergely fõpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fõvárosi Közgyûlés erre a napra összehívott ülése. MTI/Bruzák Noémi

Takács Petra

2022. október 5. - 17:45

Budapest főpolgármestere szerint „kormányzati segítség a kanyarban sincs”, megállapodás szintén.

Karácsony Gergely közösségi oldalán közzétett posztjában a tanárokat és a mellettük kiálló diákokat is megemlítette, bejegyzésének lényege azonban a fővárosi hulladékszállítás problémája, illetve annak lehetséges megoldása volt.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

„Az ország jövőjét azok a tanárok szolgálják, akik mellett felemelő és bátor módon álltak ki Budapesten és országszerte diákok, szülők, minden jövőt féltő polgár. Őket is éppúgy, mint a várost működtető munkatársainkat, súlyos helyzetbe sodorja a megélhetési válság, az egekbe szökő árak és rezsiköltségek miatt kialakult szociális krízis. Kormányzati segítség a kanyarban sincs, pedig ők is, mindenki azt érdemli, hogy bűnbakok helyett megoldásokat keressünk, cserbenhagyás helyett támogatást adjunk.”

„Ennek jegyében folytatódtak ma a tárgyalások a budapesti hulladékszállításban dolgozó munkatársakkal. A mai tárgyaláson is világossá vált, a munkabeszüntetést a megélhetési gondok okozták, az, hogy megjöttek az első rezsiszámlák. Budapest a lehetőségei határáig elmenve igyekszik segíteni, ezért is ajánlottuk a mai tárgyaláson a hulladékszállításban dolgozóknak, hogy bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást biztosítunk mindazoknak, akik felveszik a munkát. Ezt a segítséget nem a szokásos karácsonyi jutalom terhére biztosítjuk, az továbbra is jár. Felajánlottuk továbbá, hogy a hulladékszállításban dolgozók pótlékainak 50 százalékét alapbéresítjük.”

„Ezt az ajánlatot engedik a város anyagi lehetőségei, hogy ennél is tovább mehessünk a megélhetési gondok enyhítésében, ahhoz az szükséges, hogy a kormányzati Kukaholding megfizesse azt a 15 milliárdos adósságát, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból felhalmozott.”

„Ezért hívtuk a tárgyalóasztalhoz a kormányzati Kukaholdingot. Ők azonban szégyenszemre nem jöttek el. Megállapodás nem született, a tárgyalások folytatódnak. Fontos megjegyezni, hogy a teljes Budapest-családban igyekszünk rezsitámogatást adni a dolgozóknak, erről tárgyalásokat kezdeményeztem a budapesti cégek reprezentatív szakszervezeteivel.”

„Mi nem vagyunk kormány, nem vagyunk tankerület, és ez csak azért kívánkozik ide, mert mi senkit nem fenyegetünk kirúgással, sőt, azon dolgozunk már egy ideje, hogy minden hulladékszállításban dolgozó kollégánknak megmaradjon a munkahelye. Persze ezek a tények sem zavarják a propagandasajtót, ezzel általában nem is foglalkozom, de mivel most a dolgozóinkat akarták becsapni, ezért pert indítunk azon propagandaoldalak ellen, akik a dolgozóinkat az elbocsátás fenyegetésével próbálták manipulálni.”

„A mi dolgunk most az, hogy miközben megértjük a dolgozók megélhetési gondjait, miközben a lehetőségeink adta keretek között keressük a megoldást, aközben mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a budapesti szemétszállításban tapasztalt fennakadás megoldódjon.”

„Mivel holnap már harmadik napja fog szünetelni a hulladékszállítás a fővárosban, tájékoztattam a katasztrófavédelem illetékeseit és a fővárosi kormányhivatal vezetőjét, azaz a főispánt, hogy a hatályos törvények szerint a közegészségügyi kockázat megszüntetése érdekében a szükségellátást átmenetileg a katasztrófavédelemnek kell megszerveznie, amelyhez természetesen a főváros minden segítséget megad, amit tud.”

„Továbbra is megértést kérek a budapestiektől, és tudom, hogy ez egyre nehezebb lesz, de mi minden erőnkkel a helyzet megoldásán dolgozunk. Szükség lesz a budapestiek támogatására ahhoz, hogy behajtsuk a kormányon a tartozását, és elérjük, hogy a megélhetési válság közepette bűnbakok keresése és felelősséghárítás helyett a szociális krízistől sújtott emberek megsegítésével foglalkozzanak végre.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.