Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Karácsony megmutatta, hogyan áll a nyugati téri metróállomás felújítása

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Karácsony Gergely egészen közelről nézhette meg, mi történik odalent a felújítások körül, ugyanis a Nyugati tér metrómegállója is teljesen átalakul.

Egy ideje téma a metrófelújítás, legutóbb a Nyugati tér megállója került középpontba. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hozzátette, az átadás előtt álló állomást március 20-tól használhatják újra az utasok.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

„A Nyugati tér az ország legforgalmasabb közösségi közlekedési csomópontja, aminek egyik legfontosabb elemét, a megújult és akadálymentesített metróállomást március 20-tól használhatják újra az utasok.” – írta a posztjában Karácsony.

26 méterrel a föld alatt összesen hét mozgólépcső kapott helyet, miközben az állomást egy ferdelift köti össze a felszínnel. Az egyik megoldást például úgy tudták kialakítani, mint eredetileg is, 42 évvel ezelőtt.

„De mit fogunk látni 26 méterrel a föld alatt, és az odavezető mozgólépcsőaknákban? Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel. A nagyobb, a tér felé vezető lejtaknában úgy tudták elhelyezni a ferdeliftet, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint eredetileg, 42 évvel ezelőtt.

„Ahhoz, hogy ez a technikai bravúr sikerüljön, szó szerint el kellett menni a falig. Amit oldalt látunk, az bizony az tartószerkezet szigetelése, amit az építészek az állomás arculatának részévé tettek.”

„Lent az eredeti színekre utaló, azokat újragondoló burkolatokkal, betonpadokkal és persze az eredeti, jellegzetes alakú oszlopokkal találkozunk. A vágányok mögött pedig sörösdobozokkal. Nem eldobálva persze, hanem alumíniumhabbá alakítva. Ez takarja a vágányok mellett vezetett kábeleket, és az akusztikai burkolat egy részét, amik abban segítenek, hogy a felújított állomások csendesebbek legyenek.”

„Számtalan fontos és érdekes dolgot persze nem fogunk látni, de jó tudni, hogy ott vannak mellettünk. Ilyen például a modern, vízköddel oltó rendszer vagy a szellőzést biztosító óriási ventilátorok, amiknek a kisebb, de hétköznapi léptékben még mindig óriásinak számító testvéreit a mozgólépcső feletti, átlátható burkolat felett vehetik észre a figyelmes utasok.”