Visszadobták Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
not image

Nagy Noel

2021. július 30. - 16:39

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje elmondta, egyelőre visszadobták a népszavazási kezdeményezését.

A főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak tájékoztatására hivatkozva elmondta, hogy azért dobták vissza egyelőre a népszavazási kérdéseit, mert magánszemélyként nyújtotta be a kezdeményezést, amelynek elbírálására nem volt elegendő egy hét.

Erre már korábban ugyanakkor számítani lehetett, mivel az NVB tagjai korábban elmondták, hogy amikor magánszemély nyújt be népszavazást, akkor a benyújtást követően öt napon belül vizsgálatnak vetik alá a beadványt.

Mint fogalmaztak, ekkor ellenőrizni szokták a kezdeményező személyes adatait, hogy valós személyek írták-e alá a benyújtott dokumentumot, valamint azt, hogy a kérdések nem azonos tartalmúak-e más beadott kezdeményezésekével és a megfogalmazásuk nem alkotmányellenes-e.

Karácsony ki is emelte, hogy várhatóan a kormány által beadott népszavazást engedélyezni fogja az NVB, pontosan az indoklásuknak megfelelően: a kormány kezdeményezései előbbre valók, mint egy magánszemélyé. A főpolgármester egyébként a következő kérdéseket bocsátaná népszavazásra:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?