Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Karácsony bejelentése: fővárosi mentőöv a budapesti független és magánszínházi műhelyeknek

Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése. MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. július 7. - 09:29

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a kialakult helyzetre való tekintettel bejelentette, fővárosi mentőövet hoznak létre a budapesti független és magánszínházi műhelyek részére.

A Fővárosi Önkormányzat vezetése mentőöv programot hoz létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független és magánszínházi műhelyeknek. Ezzel semmilyen körülmények között sem kívánjuk átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget, mivel ezek az intézmények a korábbi TAO-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel – olvasható a budapest.hu oldalon.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Július 5-én a főpolgármester egyeztetett a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházak vezetőivel. E színházak működését is súlyosan nehezíti az elszabadult infláció, az energiaköltségek drágulása, a járvány miatt csökkenő jegyárbevétel, és a Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését.

Ugyanakkor a főváros vezetése morális felelősséget érez a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, ezért is lett része a 2020-ban megkötött kormány-Főváros közötti színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása – teszik hozzá a kiadott közleményben.

A kormányzati támogatás elmaradása, illetve jelentős csúszása a gazdasági válság okozta többletkiadásokkal együtt a megszűnés szélére sodort több fővárosi független és magánszínházi műhelyt. A főváros vezetése érezve a kialakult helyzet tarthatatlanságát, de nem átvéve az államtól a finanszírozási kötelezettséget ezen kulturális intézmények működtetetése kapcsán, megsegítésükre az alábbi kulturális mentőöv programról döntött:

Az idei évre a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével létrejön egy egyszeri visszatérítendő (amennyiben a kormányzati támogatás folyósításra kerül) támogatást biztosító 150 millió forintos alap a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására.

A budapesti színházvédelmi alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni.

A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.

Budapest 150. születésnapja 2023-ban a főváros kulturális sokszínűségében rejlő értékek bemutatásáról kell szóljon, ebben Budapest vezetése számít nem csak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházakra, de a város hagyományosan sokszínű színházi életének minden műhelyére.