Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Karácsony az energiaválság árnyékában: kevesebb díszkivilágítás, nincs jégpálya

Fotó: MTI/EPA/Constantin Zinn
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az energiaválság mostanra mindenhová begyűrűzött, ezt pedig a karácsonyi előkészületek bizonyítják a legjobban: globálisan visszavesznek a fényárból, a karácsonyi vásárokon pedig nem mindenhol állítják fel a jégpályát, mégis igyekeznek megőrizni az ünnepi hangulatot.

Az orosz-ukrán háború, az energiaválság és az elszálló infláció közepette a legtöbb ország kicsit összehúzta magát, amikor a karácsonyi vásárok tervezéséhez érkeztek, hiszen az energiaválság és a klímaválság indokolja, hogy egy kicsit szerényebbek legyenek a karácsonyi vásárok.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Az európai karácsonyi vásárokon jellemzően kevesebb lesz a díszkivilágítás, a szezonális jégpályákat görkorcsolyára cserélik, és a fényeket is csak időszakosan kapcsolják be. Franciaországban és Németországban már a héten indulnak a hagyományos év végi vásárok és kigyúlnak karácsonyi fények, az ünnepi hangulathoz pedig a helyi politikusok is ragaszkodtak.

A válság miatt kreatívan kellett alternatívát találni

A nyugat-franciaországi Tours városa például a népszerű szabadtéri karácsonyi jégpályát görkorcsolyázásra cseréli, miután a jégpálya hűtése 2020-ban 15 ezer eurójába került a városnak (6,1 millió forint), tavaly pedig a már csökkentett méretű jégpálya üzemeltetésére is 7500 eurót (3 millió forint) fizettek ki.

Mivel a városban jellemzően 10-15 fok körül szokott mozogni a hőmérséklet, a városvezetés indokolatlannak tartotta, hogy felállítsák a jégpályát, hiszen hatalmas költséggel járna. Martin Cohen, az energiaügyekért és környezetvédelemért felelős alpolgármester úgy fogalmazott, a globális felmelegedés miatt a francia városoknak el kell fogadniuk, hogy a karácsony már nem a hó, a jég és a hatalmas karácsonyfák ünnepe.

“Fenntartjuk, amit lehet, mert szükségünk van a karácsony varázslatos, ünnepi oldalára, de néhány elemnek fejlődnie kell.”

Németországban is a spórolás jegyében döntöttek a vásárról

Regensburg, München és Bamberg városai évtizedek óta mágnesként vonzzák a turistákat, ami nem véletlen, hiszen mindig gyönyörű fényárban úszik a karácsonyi vásár, ám a jelenlegi helyzet ezeket a városokat is spórolásra kényszerítette: mindhárom városban lerövidítették a díszkivilágítási időt.

A Guardian beszámolója szerint ezúttal a szokásos október végétől februárig tartó fényár helyett idén csak november 20-tól január 31-ig égnek majd a fények. A karácsonyi vásárokon standolókat pedig arra kérték, hogy lehetőségeikhez mérten szintén csökkentsék kivilágításukat, és ne helyezzenek ki gigantikus fénylő díszeket.