Karácsony Gergely elmondta, hogyan lesz tisztább és élhetőbb Budapest

Fotó: Karácsony Gergely főpolgármeste beszédet mond az M3-as metróvonal újabb szakaszának átadóünnepségén a felújított Kálvin téri állomáson 2022. május 14-én. Átadták a budapesti M3 metróvonal központi szakaszán a felújított Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomásokat, így ennek a napnak a délutánjától Kőbánya-Kispesttől már a Kálvin térig jár a metró a déli szakaszon. MTI/Balogh Zoltán
not image

Takács Petra

2022. június 12. - 07:45

Karácsony Gergely főpolgármester számára különösen fontos, hogy Magyarország tisztább, élhetőbb legyen, ami komoly szervezést igényel.

Mindannyian tapasztaljuk Budapesten, hogy messze nem egyszerű a helyzet, és nemcsak a közlekedés kapcsán. Számos esetben nagy piszokkal találkozhatunk, míg egyes részek tisztábbak, mint valaha.

Az emberek az utóbbi időben főként a közlekedés szervezésére panaszkodnak, a súlyos dugókra, de a szemetelésről, a piszokról sem feledkezhetünk meg. Ennek kapcsán számolt be most részletes információkról Karácsony, aki a fenntarthatóság jegyében igyekszik elvégezni a munkáját.

„Közösen a tisztább Budapestért! Sitt- és szeméthegytől megtisztított természetvédelmi terület, egységesülő közterület takarítás, vasárnap is nyitva tartó lakossági hulladékudvarok és a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése – csak néhány fontos példa a tavaly megalapított BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. működésének első sikereiről.” – írta a posztjában Karácsony Gergely.

„Talán érthető, ha környezetvédőként és zöld politikusként számomra a BKM kezdeti működésének egyik legfontosabb eredménye a Tétényi-fennsík megtisztítása volt. A XXII. kerületi, helyi védettség alatt álló területen több évtized alatt mintegy 2700 m3 illegálisan lerakott építési törmelék és szemét gyűlt össze, amelynek eltakarítására korábban senki sem vállalkozott.”

„Ezért fogott össze a BKM két divíziója, az FKF és a Főkert, és hatalmas munkával felszámolták a több mint 4100 tonnányi sitthegyeket. A munkát segítette az FKF Pusztazámori Hulladékkezelő Központja és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Természetvédelmi Őrszolgálata is.”

„Feladat-átcsoportosítások is történtek a BKM-en belül. Míg korábban a fővárosi tulajdonú közparkok kezelőjeként a FŐKERT maga gyűjtötte a szemetet a Margit-szigeten, ma ezt az FKF Köztisztasági Divízió végzi, hatékonyabban összehangolva más köztisztasági feladattal, megküzdve a Szigeten mostanában naponta széthagyott több mint egy tonnányi hulladékkal.”

„Átkerült az FKF-hez a Szent István parki és a Vérmezőn található nyilvános illemhelyek üzemeltetése is. Az FKF Köztisztasági Divíziója emellett más fővárosi cégektől is vett át feladatokat, így a BKV busz- és trolimegállóhelyek takarítását. Ennek eredményeképpen valamivel áttekinthetőbb lett a budapesti közterületek tisztántartásának feladata – persze az FKF mellett ebben változatlanul részt vesznek a kerületi önkormányzatok, ingatlantulajdonosok, társasház-kezelők, az üzletek és a vendéglátó helyek is.

„Újdonság, hogy munkatársaink rendszeresen elvégzik a város legforgalmasabb közösségi közlekedési csomópontjainak nagytakarítását is. A BKM-en túlnyúló együttműködés keretében a BKK koordinálja a feladatot az FKF Köztisztasági és a FŐKERT Kertészeti Divízió bevonásával. Hasonló együttműködések alakultak ki több kerületi önkormányzattal is, kollégáink többek között az I., a II., a VI., a VIII. és a IX. kerület közterület-fenntartóival tisztítják meg „faltól falig” a kiemelkedően forgalmas helyszíneket, útszakaszokat.”

„Emellett az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója is számos területen fejlesztette a szolgáltatását az elmúlt évben. Így a 4 legnagyobb forgalmú hulladékudvar most már vasárnaponként is fogadja a lakosságot.”

„Fontos előrelépés történt a szelektív hulladékgyűjtés terén is azzal, hogy az italoskarton-dobozok ezentúl a műanyag gyűjtőbe kerülnek. Az új rendszer mindenki számára egyszerűbb és előnyösebb: a lakosoknak is könnyebb így gyűjteni, a tisztább papírhulladékot pedig hatékonyabban, válogatás nélkül lehet újrahasznosítani – a változás legfőbb nyertese tehát a környezet védelme.”