Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Karácsony az egykori pápa halála után: „Isten most magához szólította”

Fotó: A vatikáni média által közreadott kép XVI. Benedek nyugalmazott pápáról (b) és Ferenc pápáról (j) a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban tartott bíborosavató konzisztóriumon 2022. augusztus 27-én. A római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét. MTI/EPA/Vatikáni média
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Budapest főpolgármestere is írt pár sort XVI. Benedek halálát követően, aki éveken át pápaként tevékenykedett a Vatikánban.

Hosszú élet adatott meg az egykori pápának, 95 éves korában érte utol a halál a Vatikánban, ahol élet utolsó időszakát töltötte. Ezen közel 100 esztendő alatt rengeteg mindent láthatott a világból, mely többször is átalakult.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Isten azonban most magához szólította, örök álomra hajtotta a fejét. Karácsony Gergely szintén megemlékezett róla, akit hatalmas teológusnak nevezett, hozzátéve, fontos szerepet töltött be a katolikus egyházban.

„Elhunyt XVI. Benedek, emeritus pápa. Ratzinger püspökként, majd bíborosként, később II. János Pál mellett a legfontosabb szürke eminenciásként és hatalmas tudású teológusként évtizedeken át volt alakítója a katolikus egyház életének.” – írta a korábbi pápa halálát követően Karácsony a Facebook oldalán.

„Pápaként konzervatívnak számított, bár számos reform fűződik nevéhez. Az egyházat megtépázó korrupciós és zaklatási botrányok árnyékot vetettek a Szent Péter trónján töltött idejére, hanyatló egészségi állapota miatt már nem volt ereje kezelésükhöz, talán ez vezetett lemondásához is.”

„Bár sok különbözőség volt pápai szerepfelfogásukban és egyházszervezési kérdésekben is, mindvégig támogatta és elismerte utódát, Ferencet. Isten most magához szólította. Nyugodjék békében!”