Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Kaotikus állapotok fogadták az ukrán hatóságokat egy felszabadított faluban

Fotó: Olekszandr Zajcev 67 éves férfi orosz tüzérségi támadásban találatot kapott házat néz a Donyecki területen fekvő Pokrovszki körzetben 2022. szeptember 11-én. A házban életét vesztette Zajcev barátja. MTI/AP/Leo Correa
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 14. - 06:00

A helybeliek beszámolója alapján rengeteg megpróbáltatáson kellett keresztül menniük az eltelt több mint hat hónapban.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara hétfőn arról számolt be, miszerint a katonáik több mint 20 településről szorították ki az ellenséget mindössze 24 óra alatt, az említett falvak némelyikében pedig meglehetősen kaotikus helyzet alakult ki a hadsereg előrenyomulásával.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Ezt követően a helybeliek egy olyan képet festettek le az elmúlt időszakról, amely nagyrészt a szemünk elől rejtve, több tucat településen játszódhat le az oroszok ellenőrzése alatt, mint ahogyan Zaliznyicnében is történt.

A zaporizzsjai területen fekvő elszegényedett, vidéki falut hatalmas mezők és vasúti sínek veszik körül, a lakosok pedig meglehetősen kábának tűntek a három nappal ezelőtt történt események után, amelyekről a 43 éves Dmitro Hruscsenko számolt be.

Elmondása szerint egyszeriben arra eszméltek fel, hogy az orosz csapatok vadul kiabálni kezdtek, fel-le rohangáltak az utcán, majd villámgyorsan beültek a tankjaikba és egy pillanat alatt hátra hagyták a kelet-ukrajnai települést.

Nem sokkal később az ukrán rendőrök megérkeztek a helyszínre, hogy az ellenséges erők által elkövetett feltételezett bűncselekményeket kivizsgálják, így a férfi elkísérte őket az útjuk során, hogy pontosan meg tudja mutatni, eddig hol laktak az orosz katonák, illetve hová rejtették el a páncélozott járműveiket.

A 83 éves Vaszil elmondta, az eltelt több mint hat hónap alatt átélte a poklot és a második világháborút, a 63 éves Maria pedig megosztotta, egyik szomszédját és annak barátját kellett eltemetnie a kertjében, miután a két férfi holttestét találta meg a feldúlt házban – írta a Sky News.

Eközben a hatóságok egy másik kert végében még egy holttestet, valamint egy ipari emelvény tetején hagyott emberi maradványokat találtak, ám Szerhij Bolvinov, a harkovi regionális rendőrfőnök attól tart, hogy minden faluban hasonló állapotok fogadják majd őket.

A felszabadított településeket egytől egyik bejárják és minden esetet kivizsgálnak, valamint arra is megoldást kell találniuk, hogy ismét legyen áram a faluban, ahol április óta egyáltalán nem volt, hiszen közeleg a tél.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.