Clouds
21 Budapest
Dollár
367,50 Ft
Euró
394,61 Ft
Font
442,31 Ft
Bitcoin
22,871 $

Káosz az amerikai reptereken, több ezer járat maradt a földön

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Mostanra kezd helyreállni a rend, a Szövetségi Légügyi Hivatalnak azonban hosszú éjszakája volt.

Több ezer járatot is érintett a pilóták riasztórendszerével kapcsolatos probléma, ami miatt a Szövetségi Légügyi Hivatalnak azonnal le kellett állítania a felszállásokat szerte Amerikában – írja a Reuters.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az első hírek szerint a szakemberek nem találták kibertámadás nyomát, azonban továbbra sem derült ki, hogy mi okozhatta az egyik létfontosságú biztonsági rendszer kritikus hibáját.

A Szövetségi Légügyi hivatal a Twitteren közölte, hogy a légiforgalmi műveleteket folyamatosan újraindítják, a földi leállást pedig feloldották. A hiba a „Notice to Air Missions” rendszerben keletkezett, amely biztonsági információkat szolgáltat a repülőgép személyzetének.

A FlightAware szerint több mint 5400 járat indult jelentős késéssel, további 900-at pedig törölni kellett. Az európai reptereken is érezhető a probléma, Párizsból is késéseket jelentettek.

Hiába a földi leállás megszüntetése, a járatkésések száma továbbra is emelkedik, ugyanis hatalmas torlódások alakultak ki az USA légikikötőiben. A szakértők szerint órákba telhet, mire viszonylagosan helyreáll a rend a repülőtereken.