A kannabisz után a kokaint is legalizálná Bern

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A politikusok elismerték, hogy a kokain káros kábítószer, mégis úgy vélik, hogy „a felügyelt értékesítés a kábítószer jobb ellenőrzéséhez vezethet”.

Az SRF svájci hírügynökség beszámolójából kiderült, hogy Bernben a városi parlament 43 szavazattal – 18 ellenében – jóváhagyta az Alternatív Baloldal indítványát, vagyis a kannabisszal folytatott kísérleteket a kokain jövőbeni legális árusítására is kiterjesztenék.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A politikusok elismerték, hogy a kokain káros kábítószer, mégis úgy vélik, hogy „a felügyelt értékesítés a kábítószer jobb ellenőrzéséhez vezethet”. Ám a jobboldali és a centrumpártok ellenezték a dolgot, mondván, egy ilyen döntést a szövetségi kormányra kellene bízni.

A város tavaly megszavazta a kannabisz ellenőrzött árusításának kipróbálását, a szövetségi kormány pedig a múlt hónapban meg is adta rá az engedélyt. Bernben várhatóan idén ősszel kezdődik meg a kannabisz értékesítése, míg Bázelben, Zürichben és Lausanne-ban korábban elindult.

A Mandiner szerint a szövetségi kormány csak több város jelentős nyomására egyezett bele a kannabisz árusításának engedélyezésébe, a kokain legalizálása kapcsán pedig Franziska Teuscher, Bern szociális igazgatója is elmondott néhány dolgot.

Állítása szerint a város nem akarja a kormányt a kokain legalizálására kényszeríteni, illetve a csütörtöki szavazás csak azt jelzi, hogy Bern a jövőben „nyitott lenne az ötletre”. Egyúttal az is tény, hogy egy hasonló indítványt már elutasított a tanács 2019-ben, mondván, először tapasztalatokat kell szerezni a legális kannabisz-értékesítéssel.