Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Mik is a kamikaze drónok, amelyek Kijevet támadják? 

Fotó: Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület Kijevben 2022. október 10-én. Oroszország a Kercsi-szoroson átívelõ orosz híd megrongálására válaszul rakétacsapásokat mért az ukrán fõvárosra és több ukrán nagyvárosra. MTI/AP/Roman Hritszina

Takács Petra

2022. október 17. - 21:36

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője ma reggel megerősítette, hogy a Kijev elleni támadásokat kamikaze drónokkal hajtották végre.

Peter Beaumont, a Guardian munkatársa a drónok működést foglalta össze, és szót ejtett arról is, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben használja ezeket a fegyvereket a háborúban:

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

„A fővárost kamikaze drónokkal támadták. Több légvédelmi rendszerre van szükségünk, méghozzá minél hamarabb. Nincs időnk lassú akciókra. Több fegyvert az ég védelmére és az ellenség elpusztítására” – írta Jermak. 

Az általában párban indított, 200 kilogrammos, robbanófejjel felfegyverzett, kamikaze drónok hatótávolsága hivatalosan 2000 kilométer, bár a valóságban a becslések szerint inkább több száz kilométerre tehető, és egyes bizonyítékok arról tanúskodnak, hogy az ukránoknak időnként nehézséget okozott követni az érkező drónokat. 

Egy nemrégiben adott interjúban Oleg Katkov, az ukrán Defense Express munkatársa úgy vélte, hogy a drónok valószínűleg viszonylag alacsony technológiai színvonalúak, az interneten könnyen megvásárolható alkatrészekből rakják össze őket, és egy polgári GPS-rendszer irányítja őket, hatékonyságukat pedig a rajokban való használatuk adja.

„Mivel ezeket a berendezéseket alacsony minőségű alkatrészekből szerelték össze, a megbízhatóságuk alacsony lesz. Ezért az UAV-k [pilóta nélküli légi járművek] használatának taktikája magában foglalja az úgynevezett rajban való használatukat. Más szóval öt-hat, vagy még több kamikaze drónt indítanak egy célpontra, feltételezve, hogy közülük néhány teljesíti a feladatát” –fejtette ki. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.