Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

A kaliforniai Tulare-tó nemcsak visszatért, de megközelíti a Tahoe-tó méreteit

Fotó: EPA/CAROLINE BREHMAN
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Kaliforniában csak Szellem-tóként emlegetett tó egykor az USA nyugati részének legnagyobb édesvízi tava volt, majd 80 évvel ezelőtt kiszáradt. A heves esőzések nyomán azonban mostanra visszatért, és hatalmasra duzzadt.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a San Joaquin-völgyben található Tulare-tó az Egyesült Államok nyugati részének legnagyobb édesvízi tava volt, majd közel 80 évvel ezelőtt kiszáradt, így a helyi gazdák mezőgazdasági célokra alakították át a területet.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Csakhogy a tó a szokatlanul csapadékos időjárás nyomán újjáéledt, miután idén történelmi mennyiségű csapadék hullott Kaliforniában, így a tó is visszatért. Szakértők szerint a tó ezen a héten akár 471 négyzetkilométeresre is megnőhet, ami megközelíti a Sierra Nevada hegységben található hatalmas édesvízi Tahoe-tó területét, mely 496 négyzetkilométert tesz ki.

Kalifornia egyes részein, különösen a San Joaquin-völgyben az elmúlt hetekben intenzív esőzések voltak, melyek nyomán több területen is ráadások alakultak ki. A téli viharok során pedig rekordmennyiségű hótakaró halmozódott fel a környező Sierra Nevadában, miután pedig most emelkedik a hőmérséklet, a hótakaró is gyorsan olvad.

Ennek eredményeképpen számos folyó és tó kiáradt: a Tulare-tó folyamatos terjeszkedése azonban hatalmas pusztítást végzett a helyi közösségekben, számos mezőgazdasági területet elárasztva. A tóhoz legközelebb fekvő város Corcoran, melynek 22 ezer lakosa van. Számos házat elöntött a víz, míg az utak többsége járhatatlanná vált.

A Newsweek jelentése szerint a tó közelében kisebb városok is vannak, mint például Allensworth és Alpaugh, melyeket szintén súlyosan érint a tó terjeszkedése. Több területen evakuálási figyelmeztetést adtak ki. A hétfőn kiadott árvízi előrejelzések szerint azonban nem kell katasztrófától tartani, noha az már most borítékolható, hogy a tó a következő hetekben bővülni fog.