A kaliforniai erdőtűz szélsebesen terjed, legalább 20 lakóépületet pusztított el (fotó, videó)

Tûzoltók dolgoznak egy lángoló lakóház oltásán a kaliforniai Laguna Niguel város közelében pusztító erdõtûz helyszínén 2022. május 11-én. MTI/EPA/Etienne Laurent
not image

Borbély Fanni

2022. május 12. - 16:43

Szerda délután csaptak fel a lángok Kalifornia partjainál, a szélsebesen terjedő lángok pedig már 20 házat emésztettek fel.

Scott Steinle, az Orange megyei seriffhivatal őrmestere arról számolt be, hogy a part mentén kitört erdőtűz szerda délután 14:44 környékén kezdett el terjedni az Orange megyei szennyvízkezelő hatóság part menti tisztítóműve közelében, mely Laguna Beach környékének szennyvízkezeléséért felelős.

Sean Doran kapitány, az Orange Megyei Tűzoltóság kapitánya megosztotta, a tűz szélsebesen terjedt és a bozótoson keresztül átterjedt a Laguna Niguel és Laguna Beach közötti Aliso Wood Canyonba. Mivel az óceán felől érkező heves szélmozgás is elősegítette az erdőtűz terjedését, a domboldalon is átterjedtek a lángok.

Az erdőtűz megállás nélkül nyomult feljebb a hegyoldalon, s elérte a Coronado Pointe zárt közösség területét, ahol egyébként igen drága, több millió dollár értékű ingatlanok helyezkednek el. Szerda este 11 órakor az erdőtűz már 195 hektáron pusztított.

Brian Fennessy, az Orange megyei tűzoltóság vezetője szerda este tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, meglátása szerint ez a tendencia a következő hetekben és években sajnos jellemző lesz a területre, kiemelve, hogy a növényzet olyannyira száraz, hogy egy szikra is elegendő ahhoz, hogy tűz alakuljon ki, és gyorsan tovább is terjedjen.

A CBS News beszámolója szerint az erdőtűz által érintett területeken több lakóház is lángra kapott, a Coronado Pointe közösség területén pedig szintén több házat is elért a tűz. A megyei tűzoltóság hangsúlyozta, az egész régió erre az erdőtűzre összpontosít, és minden tűzoltóautót készenlétbe helyeztek, hogy a környéken bevethessék őket. Habár még repülőgépeket is bevetettek az oltáshoz, az erdőtűz ennek ellenére is terjed, ráadásul több vízszóró helikopter is köröz az erdőtűz által sújtott területek felett.