Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

Kaliforniában tombol a szárazság: „Ez szörnyű, és csak rosszabb lesz“

Fotó: Unsplash/redcharlie (Illusztráció)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 20. - 23:02

A kaliforniai vízügyi minisztérium jelentése szerint Kalifornia az elmúlt évtized legszárazabb évét könyvelhette el. A vízév, amely csak a csapadék, például az eső vagy a hó mérését tartalmazza, 2020 és 2021 között 71,6 cm volt.

Sacramento, San Francisco, Bakersfield és Santa Barbara kaliforniai városok az átlagos éves csapadék- és hómennyiség kevesebb mint felét kapták a kaliforniai vízügyi hivatal szerint. A mért csapadékmennyiség a 2020-2021-es évet Kalifornia történetének második legszárazabb évévé teszi. 

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A valaha feljegyzett legszárazabb év 1924-ben volt, de a jelentés szerint a 2020-2021-es év az 1977-es aszályos évhez hasonlít, amikor az állam feljegyzett történetében a legalacsonyabb volt a vízlefolyás.

A jelentés 1977-et „víz nélküli évként“ jellemezte, de a 2020-2021-es év „forróbb, víz nélküli év“ volt, az alacsony csapadékmennyiség és a rendkívül magas hőmérséklet kombinációja miatt. A hőmérsékleti tendenciák nyugaton a tűzszezont is súlyosbították. 2020-ban Kalifornia állam történetének legnagyobb tűzvészét regisztrálták, csak Kaliforniában több mint 8 millió hektárnyi terület égett le a Cal Fire adatai szerint.

A California Water Resources megjegyezte, hogy a száraz év része egy nagyobb kaliforniai aszályos tendenciának, amely az elmúlt három évre terjedt ki. 2021 májusában Gavin Newsom kormányzó a rendkívüli „vízhiányra“ hivatkozva kiterjesztette az állami aszályos vészhelyzetet a lakosság 30%-ára.

„A forróság egyre forróbb ebben az államban, a szárazság egyre szárazabb. Olyan szállítórendszerünk, vízrendszerünk van, amelyet egy olyan világra terveztek, amely már nem létezik“

– mondta Newsom. 

Súlyos vízkorlátozásokat vezettek be a kaliforniai lakosok számára, akiket Newsom arra kért, hogy önkéntesen 15 százalékkal csökkentsék vízfelhasználásukat, hogy „segítsenek fenntartani a kritikus vízhozamot“ az iparágak számára. Augusztusban az állami vízügyi tanács jóváhagyta a kaliforniai farmerek vízhozzáférésének korlátozására vonatkozó indítványt, hogy megelőzzék az ivóvízellátás további veszélyeztetését – írja a CBS News

A kaliforniai Mendocino turistavárosban az esőhiány miatt a víztározó a normális határérték alá csökkent, így a lakosok a víz elfogyása előtt kapkodnak. 

„Ez szörnyű, és csak rosszabb lesz“

– mondta Ryan Rhoades, a város talajvízkezelője. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.