Clouds
21 Budapest
Dollár
368,41 Ft
Euró
394,89 Ft
Font
452,17 Ft
Bitcoin
27,810 $

A kacsa- és libahús ára az egekben, ám a drágulásnak még közel sincs vége

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Többek között a madárinfluenza, az aszály és a takarmányárak emelkedése vezetett idáig, azonban a Nébih szakemberei szerint egyéb tényezők is hatással vannak a fogyasztói árakra.

A madárinfluenza idén is hatalmas pusztítást végzett az ágazatban, amelynek következtében számos állományt fel kellett számolni, emellett az elszálló infláció és a takarmányárak emelkedése is éreztette negatív hatását, amely már a boltokban is érezhető: egyre drágább a kacsa- és a libahús.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Ám novemberben ismét lecsapott a kór: a Nébih a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a Bács-Kiskun megyei, Bugacon és Kiskunmajsán lévő tömőlúdtelepeken, ahol 450, illetve 800 db állatot tartottak, az állategészségügyi szakemberek pedig megtették a szükséges intézkedéseket.

A magas kockázatú megyékben, azaz Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén mostantól ismét kötelező zártan tartani a baromfikat, amennyiben kereskedelmi célból tartják őket.

Ezen megyékben a „háztáji” állományokra érvényes új előírás a fedett helyen történő etetés, itatás és esetükben is, bár nem kötelező, de erősen ajánlott a zártan tartás – derül ki a Hello Vidék beszámolójából.

Az ilyen nagyszámú állat kiesésével járó járványok a fogyasztói árakat is befolyásolják

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei arról is beszámoltak, miszerint a 2022 áprilisától kezdődő járvány során 5 megyében összesen 176 magas patogenitású madárinfluenza-kitörést állapítottak meg, így 250 telepen közel 3,5 millió állat leölésére kellett sort keríteni.

Mindez a hazai fogyasztói árakra is hatással van, még akkor is, ha az érintett állatok, illetve az azokból származó termékek jelentős része egyébként exportra került volna. Az elmúlt évben azonban nemcsak a madárinfluenza-járvány, hanem számos egyéb tényező járult hozzá az áremelkedéshez.

Elsősorban az aszály, amely a takarmányárak jelentős növekedését idézte elő, valamint az energiaárak és az élőmunka díjazásának emelkedése is rátett az egészre egy lapáttal. A Nébih szakemberei pedig hozzátették, miszerint a háború, illetve a kedvezőtlen hatások enyhítését célzó kormányzati intézkedések is hatással vannak a fogyasztói árakra.

Jelenleg az Auchan, a Tesco és a Spar webshopjában 4549-9899 Ft/kg áron lehet hozzájutni a kacsamellhez, míg a kacsacombért 2649-6299 Ft közötti árat kell fizetni, a libamell pedig 6919-9299 Ft/kg, illetve a libacomb 5539-9399 Ft/kg áron kapható.