Nem engedik eljutni a kabuli repülőtérre a menekülő afgánokat a tálibok

Fotó: Kabul, 2021. augusztus 24. A Maxar Technologies által közreadott mûholdfelvételen zsúfolt ellenõrzõ pont a kabuli nemzetközi repülõtér elõtt 2021. augusztus 23-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötõn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttmûködõ afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/AP/Maxar Technologies/Satellite image ©2021 Maxar Technologies
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Korábban azt ígérték, bárki elhagyhatja az országot.

A Sputnik News beszámolója szerint Zabiullah Mujahid, a terrorszervezet szóvivője közölte, hogy a tálib harcosok lezárták az utakat, és nem engedik a kabuli nemzetközi repülőtér felé tartó afgánokat tovább utazni.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A szóvivő hozzátette, hogy mostantól kizárólag a külföldi állampolgárokat engedik a repülőtérre, amely az egyetlen olyan útvonalat jelenti a tálib uralom és terror menekülő afgánok számára, mely nem halad át a szervezet által felállított ellenőrző pontokon. 

A terrorcsoport korábban azt ígérte, hogy bárki, aki el akarja hagyni az országot, ezt akadálytalanul megteheti, igaz, hogy arról is fogadalmat tettek, hogy tiszteletben tartják a nők jogait, mégis kényükre-kedvükre gyilkolják és erőszakolják őket.

Mujahid arra szólította fel a kabuli reptéren evakuációra váró afgánokat, hogy térjenek haza, és ehhez garantálták a biztonságukat is. A menekülni próbáló emberek kimenekítését már nemcsak az egyes országok katonai erői, hanem az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi légitársaságai is végzik.