Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,081 $

A Jupitert is felfedezné Kína az Egyesült Államokkal folytatott űrverseny során

Fotó: Twenty20
Világűr
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Kína nagyszabású űrkutatási projektjének legújabb része a Jupiter bolygó felfedezése és egy Hold-misszió legénységgel.

Kína folyamatosan verseng az Egyesült Államokkal, ráadásul a világ második legnagyobb gazdasága most arra készül, hogy az űrben is felvegye a kesztyűt és a következő években űrszuperhatalommá váljon.

Az elmúlt években már értek el néhány említésre méltó sikert:

  • 2020-ban fejezték be a Beidou-t, a műholdak hálózatából álló globális navigációs rendszert, amely az amerikai tulajdonban lévő GPS, azaz Globális Helymeghatározó Rendszer vetélytársa.
  • 2019-ban Kína volt az első, akiknek sikerült leszállítani egy űrszondát a Hold „sötét oldalán”, majd decemberben egy kínai űrszonda kőzetmintákkal tért vissza a Holdról a Földre.
  • Kína tavaly megkezdte a saját űrállomásának építését, majd űrhajósokat is küldött oda.
  • Tavaly egy személyzet nélküli űrszondát küldtek a Marsra, amely le is szállt, ezzel ők lettek az Egyesült Államok után a második nemzet, amelynek sikerült leszállnia a vörös bolygón.

Ezekkel az eredményekkel a hátuk mögött Peking úgy döntött, hogy még tovább megy, ezért a múlt héten kiadtak egy „fehér könyvet”, amelyben a nemzet ötéves fejlesztési tervének részeként ismertetik a közelmúltbeli sikereket és a 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozó célokat.

A tervnek van néhány kulcsfontosságú része, amelyet Peking mindenképpen végre akar hajtani:

  • Az általa használt űrhajók korszerűsítése és több kutatás az újrafelhasználható rakéták terén.
  • Új műholdak fejlesztése olyan funkciókhoz, mint a légkör szén-dioxid-kibocsátásának megfigyelése, valamint kutatásokat folytatni a Beidou következő generációjának megalkotása érdekében.
  • Elindítani a Xuntian nevű saját űrteleszkópot, és befejezni saját űrállomását.
  • Új technológiák megtalálása olyan problémákra, mint az űrhajó autonóm irányítására vagy az űrszemét eltakarítása, amelyek lehetnek csavarok, műholdak alkatrészei vagy használaton kívüli rakéták, amelyek a levegőben lebegnek, és összeütközhetnek más tárgyakkal.

Kína azt is közölte, hogy folytatják a kutatást és a tervezést a legénységgel történő holdraszállással kapcsolatban, és folyamatosan fejlesztik az űrhajókat ehhez a küldetéshez, ráadásul a terv szerint Kína más országokkal együttműködve kutatóállomást akar építeni a Holdon – írja a CNBC.

Peking azonban ennél távolabb is tekint: be akarják fejezni a Marsról való mintavételt és a minták tanulmányozását, és a Jupiter felfedezésének alapjait is le akarja fektetni. Kína tavaly közölte, hogy 2033-ban legénységet kíván küldeni a Marsra, hogy ott bázist építhessenek.

Kína és az Egyesült Államok technológiai csatája már az űrben is megmutatkozik. Ennek egyik ékes példája a tavaly kialakult nézeteltérés az Artemis-megállapodás kapcsán, amelyet a NASA hozott létre a felelősségteljes és tisztességes űrkutatás szabályainak megalkotása céljából. Míg olyan országok csatlakoztak, mint Ausztrália vagy az Egyesült Királyság, Kína ezt elutasította.

Anélkül, hogy az ötéves tervben megemlítette volna az Artemis-megállapodást, Kína azt mondta, hogy más nemzetekkel együtt fog működni az űrfelfedezési projektjeiben, és kiemelték, hogy „párbeszédet fognak folytatni Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és más országokkal” a világűr globális irányításáról.