Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

A Jupiter szép csendben átvette a vezetést: 12 új holdat tart pályáján

Fotó: Unsplash/Planet Volumes
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A gázóriás szép csendben a legtöbb holddal rendelkező bolygóvá vált, hiszen 12 új holdat tart pályáján, ezzel pedig holdjainak száma 92-re emelkedett.

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, melyet jellegzetes vörös foltjáról ismerhetünk fel, ám elegáns külleme mellett több tucatnyi holddal is büszkélkedhet. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem volt elég neki, hiszen most kiderült, hogy további 12 kisebb holdat tart pályáján.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

Scott Sheppard csillagász, a washingtoni Carnegie Institution for Science munkatársának két éven át tartó megfigyeléseiről a Sky and Telescope hasábjain számoltak be: a csillagász felfedezett 12 új holdat a gázbolygó körül.

Az új, egyelőre meg nem nevezett holdak pályáját pedig az elmúlt hetekben tette közzé a Nemzetközi Csillagászati ​​Unió égisze alatt működő Kisbolygók Központja, ezzel pedig a hivatalos szervek is megerősítették a felfedezést, ezzel együtt pedig a holdak létezését is.

Eme felfedezéssel a Jupiter átveszi a vezetést a Szaturnusztól, legalábbis a holdak számát tekintve: a rivális gázóriásnak ugyanis jelenleg 83 ismert holdja van, míg a 12 új holddal a Jupiter már 92-vel büszkélkedhet.

Noha a felfedezés számunkra meglepő lehet, szakértők szerint a Jupiter kozmikus követőinek összlétszáma még ennél is nagyobb lehet: a gigantikus bolygó vakító fénye ugyanis jelentősen megnehezíti az apró objektumok észlelését, így elképzelhető, hogy számos másik, számunkra láthatatlan apró hold kering a Jupiter körül.