Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

A lehető legrosszabb menüvel ünnepelte meg az Ikea a fekete rabszolgaság eltörlésének évfordulóját

Fotó: Flickr/Ian Muttoo
not image

Kolláth Benjámin

2021. június 24. - 20:56

Rántott csirke és görögdinnye is szerepelt az Ikea ünnepi menüjében, ami után sokan panaszt tettek a dolgozók közül, meg is változtatták az étlapot.

Június 19-én ünneplik az Egyesült Államokban az utolsó rabszolgaként tartott feketék felszabadításának évfordulóját. Az Ikea idén úgy gondolta, jó ötlet lesz a menübe felvenni aznapra a rántott csirkét és a görögdinnyét, két olyan ételt, amely gyakran szerepel az afro-amerikaiakkal kapcsolatban rasszista sztereotípiaként.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Atlantában a helyi üzlet dolgozói tiltakoztak is emiatt, mondván, azért rákérdezhettek volna az afro-amerikai alkalmazottaknál, hogy ez nekik rendben van-e, írja a CBS.

Az Ikea bocsánatot kért, bár ez sem sült el a legjobban, az áll a közleményben ugyanis, hogy ők „azt hitték, ezek azok az ételek, amelyek legjobban képviselik a kultúrájukat és hagyományaikat.”

33 alkalmazott jelezte, hogy nem kíván aznap dolgozni és a közösségi médiában is terjedni kezdett az ünnepi menü híre, így a vezetőségnek külön közleményben jelezni kellett a vásárlóknak, hogy ez egy belső menü lett volna.

Végül aztán az étlapról lekerültek a sztereotip darabok többek között fasírttal pótolták őket, mindeközben az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden rendeletben intézte el, hogy június 19-e munkaszüneti nap legyen.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.