Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Az USA Assange kiadatását, mindenki más a szabadon engedését követeli

A WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítójának, Julian Assange ausztrál oknyomozó újságírónak a szabadon engedését követelik támogatói egy londoni bíróság elõtt rendezett tüntetésen 2021. október 27-én. Az Egyesült Államok kormánya fellebbez a brit bíróság azon döntése ellen, hogy nem adják ki Julian Assange-t. MTI/EPA/Andy Rain
not image

Nagy Noel

2021. október 27. - 17:56

Julian Assange a létező „legsúlyosabb bűnt” követte el, amit egy újságíró elkövethet a nyugati világban: az Egyesült Államok kárára leplezte le az igazságot.

Nem kis fejfájást okozott Julian Assange az amerikaiak számára, az általa alapított WikiLeaks felületen ugyanis több olyan dokumentumot is nyilvánosságra hoztak, amely nem éppen vet jó fényt a nyugati világ vezető erejére.

A WikiLeaks hozta nyilvánosságra többek között az amerikaiak által Irakban elkövetett háborús bűnöket igazoló felvételeket, de a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során is nálunk jelentek meg a Hillary Clinton kampánystábját leleplező iratok.

Az USA már évek óta küzd azért, hogy Nagy-Britanniából sikerüljön Amerikába hozni Assange-ot, azonban ez eddig nem volt sikeres. Most ismét kérvényezték a brit bíróságok előtt, hogy adják ki az általuk kémkedéssel vádolt újságírót.

Mindeközben viszont az Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ) a brit The Times nevű napilap címlapján jelentetett meg egy egész oldalas hirdetést, amelyben követelik Julian Assange azonnali hatályú szabadon bocsátását.

Az IFJ ezen felül elítélte az amerikai és brit hatóságok üldözését, valamint a közelmúltban nyilvánosságra hozott információkat, miszerint a CIA állítólag merényletet tervezett elkövetni Assange ellen, vagy alternatív ötletként el akarták raboltatni.

„Ezen a héten az amerikai hatóságok megpróbálják elérni, hogy kiadják az Egyesült Államokba Julian Assange-ot, akit 175 éves börtönbüntetéssel fenyegetnek. Minden jelentősebb emberi jogi szervezet és szólásszabadságot védő szervezet ezt elítéli. Az újságírás nem bűncselekmény” – fogalmazott az IFJ.

Az újságírók védelmére született szervezet kijelentette, hogy „hosszan tartó károkat” szenved el az újságírás azáltal, hogy folytatják Assange üldöztetését a hatóságok. Világszerte legalább 600 ezer újságíró követeli azonban, különös tekintettel a CIA merényleti tervei miatt, hogy azonnal engedjék szabadon a WikiLeaks alapítóját.

Julian Assange egészségi állapota egyébként szemmel láthatóan folyamatosan romlik, először úgy volt, hogy egy virtuális tárgyaláson meg sem tud jelenni. Tareq Haddad tényfeltáró újságíró szerint a tárgyalás során Assange köhögött és jól láthatóan szenvedett a fájdalomtól.

Az amerikai államot képviselő ügyvédek álláspontja szerint Assange egészsége nem lenne nagyobb veszélyben Amerika területén. Vanessa Baratiser brit bíró azonban januárban úgy döntött, nem engedélyezi a kiadatást, mert nagy a veszély, hogy Assange öngyilkosságot követ el az amerikai börtönrendszerben.

Assange ügyvédei is Baratiser álláspontját képviselik, szerintük az amerikai büntetés-végrehajtásban embertelen körülmények várnának rá. Ez pedig az egészségi állapota miatt veszélyes, 2019 óta ugyanis a fokozottan őrzött Belmarsh Börtönben tartják fogva, ahol a fizikai és lelki egészsége is romlott.

Az amerikai ügyvédek azonban még azt is felajánlották az RT beszámolója szerint, hogy Julian Assange akár Ausztráliában is letöltheti a börtönbüntetését, amit az amerikai kémtörvény megsértése miatt fognak rá kiszabni.

Nem csak az IFJ állt ki azonban Assange mellett, többek között Rebecca Vincent, a Deutsche Welle szerzője és Stefan Simanowitz, az Al Jazeera szerzője is követelte, hogy azonnali hatállyal engedjék szabadon a WikiLeaks alapítóját.

Ismerve többek között Jeffrey Epstein rejtélyes öngyilkosságát és az ehhez hasonló eseteket, megalapozott lehet a félelem, hogy amint Assange átkerül az Egyesült Államokba, rövid időn belül érkeznek a híradások, hogy öngyilkosságot követett el.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.