Jövőre költözik a Barca, óriási összegből újul meg a szentélyük

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. június 24. - 07:58

Már a költözködés is eurómilliókba fog kerülni.

A Barcelona bejelentette, hogy megállapodást kötött a városi tanáccsal arról, hogy a klub az 55 ezres befogadóképességű Lluis Companys Olimpiai Stadionban fog játszani, amíg a Camp Nou felújítása zajlik. A költözködésre a következő szezont követően fognak sort keríteni.

Az egyezséggel egyébként mindkét fél jól jár, hiszen a Barcának nem kell messzire mennie, a befogadó stadion környéke pedig hamarabb megújulhat, mint azt előzetesen tervezték. Az átalakítások jelentős részét ráadásul a klub állja.

Az öltözők, a pálya, az öntözőrendszer, vagy éppen a nézők kiszolgálóépületeinek felújítását, valamint természetesen a bérleti díjakat is a Barcelona fizeti, a 7,2 milliós költségből mindössze 2,6-ot vállalt magára a helyi önkormányzat.

Az ideiglenes áthelyezés nem befolyásolja a sportkomplexum többi tevékenységét, amelyet úgy újítanak fel, hogy a Barcelona és drukkerei otthon érezzék magukat – ebbe egyébként a tömegközlekedés fejlesztése is beletartozik.

A teljes összeg így is megközelítheti majd a 15-20 millió eurót, ami azonban eltörpül a Camp Nou felújítási költségei mellett, hiszen az akár a 360 millió eurót, vagyis hozzávetőlegesen a 145-150 milliárd forintos összköltséget is elérheti. A stadiont 99 ezer férőhelyesről 110 ezresre bővítik, az átalakítások pedig várhatóan egy évet vesznek igénybe  – írta meg a Marca.