Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Már a jövő heti EU-csúcs előtt megállapodhatnak a következő szankciócsomagról 

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart az Oroszországot sújtó újabb uniós szankciócsomagról Brüsszelben 2022. szeptember 28-án. A nyolcadik szankciós csomag szerint az EU megtiltaná a repülõgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Egy névtelenséget kérő tisztviselő szerint a csúcstalálkozón várhatóan az ukrajnai népszavazások, az Oroszország által esetlegesen annektált területek, Oroszország nukleáris fenyegetései és az Északi Áramlat gázvezetékek megszakítása lesz a téma.

A jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt várhatóan megállapodás születik az Oroszország elleni következő szankciócsomagról, vagy legalábbis a csomag főbb részeiről – mondta egy uniós tisztviselő a Reutersnek.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

A tisztviselő elmondta, hogy a csúcstalálkozón várhatóan az ukrajnai népszavazások, az Oroszország által esetlegesen annektált területek, Oroszország nukleáris fenyegetései és az Északi Áramlat gázvezetékek megszakítása lesz a téma.

Az uniós vezetők várhatóan az energiaár-korlátozásra vonatkozó különböző elképzeléseket is megvitatják a csúcstalálkozón, amely az uniós tisztviselő várakozásai szerint feszült lesz, „mivel nehéz időket élünk”.

Az Európai Bizottság szerdai ülése után az uniós nagyköveteknek ismertették az új intézkedéseket, köztük az olajárplafonról hozottat is, melyről korábban a G7 országok állapodtak meg, és melynek kapcsán az USA szorgalmazta, hogy december 5-ig lépjen életbe. 

A rendelet célja, hogy csökkentse az orosz olajbevételeket és stabilizálja a globális piacot. Von der Leyen közölte, hogy az olajárplafon jogalapját is nyilvánosságra fogják hozni. 

A nyolcadik szankciócsomag ugyanakkor új import- és exporttilalmat is tartalmaz majd repüléstechnikai cikkekre, elektronikai alkatrészekre és bizonyos vegyi anyagokra vonatkozóan.