Clouds
21 Budapest
Dollár
344,85 Ft
Euró
371,15 Ft
Font
432,17 Ft
Bitcoin
26,799 $

A jól árazott ingatlanok eladásához is hónapok kellenek

TÉMÁK:
#eladás #Ingatlan
Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az eladók továbbra is kitartanak a magasabb árak mellett.

Az elmúlt negyedévekben nagymértékben visszaesett a tranzakciószám és a kereslet: akadnak olyan lakástípusok, melyek esetében 30-50 százalékos csökkenés tapasztalható, akár az érdeklődést, akár a megvalósult eladásokat tekintjük – mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A szakértő szerint a visszaesés oka elsősorban a magas infláció és kamatszint volt, mely érinti a lakáshiteleket is. Míg korábban egy lakásvásárlás összegének akár 60-70 százalékát is hitelből finanszírozták a vevők, az arány jelenleg 30-50 százalék között mozog.

Az eddigi forgalomcsökkenés ugyanakkor nem járt az árak mérséklődésével, legfeljebb csak stagnálásával. A hirdetési és a valós értékesítési árak között jelenleg átlagosan 5-10 százalékos különbség jellemző, vagyis a hirdetésekben megjelenő áraknál lényegesen olcsóbban lehet vásárolni.

A szakértő tapasztalatai szerint olykor akár 30 százalékos túlárazással is lehet találkozni a piacon. Úgy látja, hogy a túlzottan magas áron meghirdetett lakások tulajdonosai még nem hajlandók belátni, hogy változás történt, még mindig a „régi piacban élnek”. Az ilyen mértékű túlárazással pedig az a probléma, hogy ezek az ingatlanok „beragadnak”, eladási idejük megjósolhatatlan.

Hozzátette, hogy bár megfigyelései szerint a vevők próbálnak alkudni, azonban az eladók jellemzően kitartanak az általuk elképzelt ár mellett, így csak minimális engedményt hajlandóak adni. Aminek persze az az eredménye, hogy alig van mozgás az ingatlanpiacon – írja közleményében a Balla Ingatlan.

Mint szavaiból kiderült, korrekt árazás mellett maximum három hónap alatt értékesíteni lehet egy ingatlant a VI., VII., VIII. vagy IX. kerületben, de az áprilisban tapasztalt kisebb élénkülés hatására akár még ennél is gyorsabb eladásokra lehet számítani. Azt ugyanakkor hangsúlyozta a Balla Ingatlan szakértője, hogy csak azon lakások adhatók el normális értékesítési idő alatt, melyek korrekten vannak árazva.