„Oroszország azt állítja, békét akar, mégis pisztolyt tettek az asztalra”

Fotó: EPA/Szputnyik/Kreml Pool/Alekszej Nikolszkij
not image

Nagy Noel

2022. január 28. - 22:39

Mintha némi közeledést lehetne tapasztalni Washington és Moszkva között az ukrán válság ügyében, de az egymásnak szólogatások továbbra is folytatódnak.

John Sullivan, az Egyesült Államok orosz nagykövete szerint ugyanis Oroszország úgy állítja, hogy nem akar háborúzni, hogy közben a tárgyalás során „egy pisztolyt tett le az asztalra” az ukrán határnál való katonai felsorakozás által.

Sullivan egy online tájékoztatón közölte, hogy egyáltalán nem nevezhető normálisnak Moszkva azon cselekedete, hogy több tízezer katonát koncentrálnak egyetlen területre – idézte a Reuters. Mint mondta, nem lehet átlagos hadgyakorlatnak ezt nevezni. Az egyik újságírónak vázolta fel, hogy mit éreznek ezzel kapcsolatban:

„Ez egyenlő azzal, mintha te és én beszélgetnénk, vagy tárgyalnánk és én tennék egy pisztolyt az asztalra, majd azzal jönnék, hogy békével jöttem – ez fenyegető. Ezt látjuk pontosan”

Sullivan hozzátette, hogy reméli, az orosz kormány tartja a szavát és nem szerepel a terveik között, hogy inváziót indítanak Ukrajna ellen. Mint fogalmazott, látva a jelenlegi kapacitásokat, nagyon is képesek lennének erre.

A nagykövet ezt arra a nyilatkozatra reagálta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a mai nap során egy hosszú interjúban kifejtette, hogy Oroszország nem szeretne háborúzni és békésen szeretné megoldani a válságot.