Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Mióta itt jártál:

Több mint 12 órán át kutattak Joe Biden otthonában, újabb iratok kerültek elő

Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Joe Biden amerikai elnök delaware-i otthonában újabb titkosított dokumentumokra bukkantak az amerikai igazságügyi minisztérium emberei.

Legutóbb pénteken tartottak házkutatást az USA elnökénél, amiről az ügyvédje szombat este számolt be egy közlemény formájában. Kiderült, hogy hat újabb anyagot találtak a hatóságok, köztük titkosított dokumentumokkal.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Ezen titkosított anyagok egy része Biden szántusi mandátumából származnak, melynek idején, 1973 és 2009 között Delaware államot képviselte. Erről az ügyvédje, Bob Bauer számolt be, míg más dokumentumok az Obama-kormányzathoz köthetőek a 2009 és 2017 közötti időszakról.

Az igazságügyi minisztérium több mint 12 órán át tartott házkutatást, és az ügyvéd elmondása szerint olyan kézzel írt jegyzeteket is elvittek, amiket Biden még alelnökként írt. Bauer hozzátette, Biden felajánlotta a hatóságoknak, hogy átkutathassák az otthona teljes helyiségét, miközben tisztában volt vele, hogy miket keresnek.

Biden végig együttműködő volt

Biden és felesége sem volt jelen a házkutatás során, és az igazságügyi minisztérium nyomozói előre egyeztették a házkutatást az ügyvédekkel. Az elnök személyes és fehér házi ügyvédei viszont ott voltak a házkutatás alatt.

Nemrég már találtak minősített kormányzati iratokat Biden wilmingtoni rezidenciáján, novemberben pedig egy magánirodában, amit Washingtonban tartott fenn. A hivatalos tájékoztatás szerint a pénteki volt az első alkalom, hogy a szövetségi bűnüldöző hatóságok kormányzati dokumentumok után kutattak Biden magánlakcímén.

A Fehér Ház megjegyezte, Biden csapata együttműködött a hatóságokkal a vizsgálat során, és átadta a dokumentumokat. A Reuters azt írja, ezzel szemben Donald Trump volt amerikai elnök egészen addig ellenállt ennek, amíg az FBI tavaly augusztusban házkutatást nem tartott a floridai otthonában. Trump arra panaszkodott, hogy az igazságügyi minisztérium nyomozói másképpen bánnak Bidennel a nyomozás során, és a hónap elején feltette a kérdést, az FBI mikor fog kutatni Biden magánhelyein, illetve a Fehér Házban.