Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mióta itt jártál:

Joe Biden nyugalomra int a bankválság kapcsán

TÉMÁK:
#Joe Biden #USA
Fotó: oe Biden amerikai elnök beszédet mond a kaliforniai Monterey Parkban 2023. március 14-én. Biden bejelentette, hogy elnöki rendeletet ad ki az Egyesült Államokban egyre gyakoribb fegyveres erőszak csökkentése érdekében. A rendelet nem módosít életben lévő fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályon, csupán az érvényben lévő törvények betartatására szólít fel. MTI/EPA/Allison Dinner
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Joe Biden, az USA elnöke szerint kézben tartják a helyzetet, és időközben az nyugodtabbá vált a helyzet, miközben sokan attól tartanak, hogy hasonló válság alakulhat ki, mint 2008-ban, ami rengeteg embert és vállalkozást tett tönkre.

Egy friss elemzés szerint elkerülhető a következő nagy bankválság, de a helyzet aggasztó. Nem egy bank szorul segítségre, és jelenleg mindenki az Egyesült Államokra figyel, vajon hogyan reagál a kormány, a befektetők és a betétesek.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

Joe Biden amerikai elnök személyesen szólalt meg a kérdésben pénteken, és azt mondta, a bankválság nyugodtabb mederbe lépett a Silicon Valley Bank (SVB) és a Signature Bank közelmúltbeli összeomlása után.

Igyekezett megnyugtatni a befektetőket és a betéteseket arról, miszerint a globális bankrendszer biztonságos, miközben a pénzügyi részvények több milliárd dolláros veszteséget termeltek a két közepes méretű amerikai bank múlt heti megrogyása után.

Biden ígéri, nincs olyan nagy baj

Biden napokkal ezelőtt ígéretet tett arra, hogy az amerikaiak betétei biztonságban vannak. Arra a kérdésre pedig igennel felelt a Fehér Házban az újságírók előtt, hogy a bankválság megnyugodott-e.

A Silicon Valley Bankot pénteken zárták be, hasonlóra ezelőtt csak a 2008-as pénzügyi válság idején volt példa. Akkor a Washington Mutual omlott össze, melynek lavinaszerű hatása volt a pénzpiacra.

Biden felszólította a kongresszust, hogy a szabályozó hatóságoknak nagyobb hatalmat kell adniuk a bankszektor felett, beleértve a vezetőkre kiszabható magasabb bírságokat, illetve a javadalmazásuk visszavételét és a tisztségviselők kizárását a csődbe jutott bankokból.

A Fehér Ház közölte, arra kérték a kongresszust, adjon nagyobb hatáskört a FDIC-nek, hogy visszakövetelhessék a letérdelt bankok vezetőitől a kompenzációt, ideértve a részvényeladásokból származó nyereséget is.

A banki szabályozás szigorítását szorgalmazó demokraták örömmel fogadták Biden nyilatkozatát, de nem világos, hogy lesz-e kétpárti támogatás az ügyben. A Bloomberg és a CNBC arról jelentett, hogy Greg Becker, a Silicon Valley Bank vezérigazgatója február végén, mintegy két héttel az FDIC csődeljárás alá vonása előtt 3,6 millió dollár értékben adott el részvényeket a piacon – írja a The Straits Times a Reuters nyomán.