Jobban érzik magukat mentálisan a svéd gyermekek, mint a zárlat alá került országok fiataljai

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 19:31

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások jelentősen rontottak a gyermekek lelki egészségén, miközben Svédországban, ahol nem történt teljes zárlat, a fiatalok hangulata változatlan maradt.

Az Umeå Egyetem által készített tanulmány a gyermekek viselkedési szokásaira és mentálhigiénéjének változásaira fókuszált a pandémia alatt. Főként azt vizsgálták, milyen lelki megpróbáltatásokat éltek át a koronavírus-járvány kitörése óta, illetve hogyan érezték magukat ez idő alatt – írta az SVT hírportál.

A kutatók rájöttek, hogy azokban az országokban, ahol hosszú időre bezárták az iskolákat, és kijárási tilalmat rendeltek el, a gyerekek mentális állapota sokkal súlyosabb volt, mint Svédországban.

Amíg a svéd gyerekek 5,4 százalékáról derült ki a tanulmány során, hogy nem érezték jól magukat az elmúlt egy évben, addig például Brazíliában a fiatalok 22 százaléka szenvedett valamilyen lelki problémák miatt.

Maria Forsner, az Umeå Egyetem docense elmondta, a szignifikáns különbség egyértelműen a lezárásokhoz köthető, hiszen míg Svédországban egyszer sem vezettek be zárlatot, eközben másutt még a gyerekeket is izolálták és karanténba helyezték fertőzésgyanú esetén.

A professzor közölte, mindez arra utal, hogy a lezárások súlyos mentális betegségeket, úgymint erőteljes szorongást és depressziót idézhetnek elő, ami nemcsak a felnőtteknél, hanem a fiatalkorúaknál is súlyos gondokhoz vezethet, ezért nem tartja indokoltnak az alkalmazását.