Clouds
21 Budapest
Dollár
358,91 Ft
Euró
389,98 Ft
Font
444,75 Ft
Bitcoin
23,781 $

Jó hírt kapott az EU – a vártnál mérsékeltebb lehet a GDP-visszaesés

TÉMÁK:
#Gazdaság #gdp
Fotó: Unsplash
Európa

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az előzetesen meglehetően borús várakozások egy része végül pozitívabb irányba fordult.

Felülvizsgálta korábbi, zsugorodásra vonatkozó előrejelzését az euróövezet országaira a Goldman Sachs; az amerikai befektetési bank kedden közzétett prognózisában a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékos bővülésével számol a korábban előrejelzett 0,1 százalékos visszaeséssel szemben.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

A kínai járványügyi korlátozások feloldása, a gázárak visszaesése, valamint a tavalyi év végi növekedés áthúzódó hatásai is segítik az idei GDP-növekedést – idézte a Bloomberg hírügynökség a bank ügyfeleknek címzett jelentését.

Csökkenhet az infláció, módosulnak a kilátások

Az amerikai befektetési bank elemzői szerint a nyersanyagárak csökkenésével a maginfláció lassulni fog idén, de a növekvő munkaerőköltségek miatt erős marad a nyomás a szolgáltatások árazásában.

Várakozásuk szerint az év végére 3,25 százalék körüli szintre csökkenhet a fogyasztói árak éves növekedési üteme az euróövezetben. Az eurózóna központi bankja decemberi prognózisában 6,3 százalékra emelte 2023-ra vonatkozó éves átlagos inflációs előrejelzését 5,5 százalékról és közlésük szerint csak 2025-re csökkenhet a 2 százalékos inflációs célsáv közelébe az infláció.

A Goldman Sachs arra számít, hogy az EKB Kormányzótanácsa februári és márciusi ülésén is 50 bázispontos monetáris szigorításról dönthet majd májusban egy újabb 25 bázispontos emelés jöhet, ezzel 2023-ra 3,25 százalékon tetőzhet az irányadó kamat az euróövezetben.

Az Európai Központi Bank decemberi kamatdöntő ülése után módosította az euróövezet növekedési kilátásait: a 2022-es prognózisát 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelte, a 2023-as GDP-bővülést azonban 0,9 százalékról 0,5 százalékra mérsékelte.

MTI