Clouds
21 Budapest
Dollár
344,78 Ft
Euró
371,26 Ft
Font
432,33 Ft
Bitcoin
26,968 $

Újabb jó híreket közölt Szijjártó Péter a szudáni mentőakció kapcsán

MTI/EPA/BUNDESWEHR
Afrika

Bense Róbert

Szerkesztő

A magyar külügyminiszter közleményben számolt be a fejleményekről.

Közösségi oldalán számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy újabb magyar állampolgárokat sikerült kimenekíteni Szudánból, ahol a katonaság és az ország egyes részeit uraló milíciák csaptak össze.

„Újabb jó hír a szudáni evakuációs akció kapcsán! Újabb két magyar állampolgár került biztonságba. A kairói nagykövetségünk munkatársai már fel is vették honfitársainkat a megbeszélt találkozási ponton, a szudáni-egyiptomi határ egyiptomi oldalán” – írta Szijjártó.

Az elmúlt napokban több magyart is kimentettek a veszélyes területekről, világszerte pedig számos ország indított mentőakciókat diplomatáik és állampolgáraik számára. Mindeddig több ezer külföldi hagyta el Szudánt.

Életbe lépett a fegyvernyugvás

Mint korábban megírtuk, éjféltől 72 órás tűzszünetet rendeltek el a harcoló felek között, melyről Antony Blinken amerikai külügyminiszter is beszámolt. A konfliktusban alig néhány nap alatt több százan vesztették életüket.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén arra figyelmeztetett, hogy a szudáni konfliktus katasztrofális következményekkel járhat nem csupán Afrika harmadik legnagyobb országában, hanem a környező régiókban is.