Jó hírek érkeztek egy szájon át beadható koronavírus-vakcináról

Budapest, 2021. március 17. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként végzett fertőtlenítésre készülnek a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonái a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én. MTI/Balogh Zoltán
not image

Nagy Noel

2021.április.16 - 22:50

Tabletta formájú koronavírus-vakcina van készülőben, mely az állatkísérletek során ígéretes eredményeket mutatott, és az év második felében már az emberi kísérletekről is lesznek eredmények.

A szájon át adható vakcinát az Oravax nevű vállalat fejleszti, amely az Oramed cégcsoporthoz tartozik, melynek nevéhez már számos szájon át adható gyógyszer köthető – írja az Index. A vállalat többek között szájon át adható inzulinkapszulát is fejleszt az egyes és kettes típusú cukorbetegek számára egyaránt.

Az Oravax az indiai Premas Biotech nevű céggel állt össze a projekt megvalósítása érdekében, amely már régóta foglalkozik úgynevezett rekombinánsfehérje-alapú vakcinák fejlesztésével, így már-már logikus volt, hogy a tabletta megvalósítása érdekében összeadták erőiket.

Mint az Index is kihangsúlyozta, a tabletta formájában szájon át adható koronavírus-vakcina értelemszerű előnye az lenne, hogy nem okozna gondot az oltás logisztikáját, hanem kényelmesen, a saját otthonunkban is akár alkalmazható lenne.

Jelenleg úgy néz ki, hogy még a gyártók és forgalmazók részéről sem okozna gondot a vakcina ezen formája, hiszen nincs szükség bizonyos mínusz Celsius-fokokra való lehűtésre vagy fagyasztásra, akár szobahőmérsékleten is lehetne tárolni a készítményt.

Az is fontos különbség, hogy a jelenleg elérhető vakcinákkal ellentétben az Oravax-tabletta nem egy, hanem három strukturális fehérjéjét támadja a vírusnak, amely a variánsokkal szemben így jóval nagyobb védelmet adhat, mint a mostani oltóanyagok.

Már régóta léteznek úgynevezett szájon adható vakcinák a világban, a rotavírus, az adenovírus és a olera ellen is vannak ilyen készítmények, valamint az egyik leghíresebb mind közül a járványos gyermekbénulás elleni Sabin-cseppek.