Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Jó hír, a Balaton immár túl van a mélyponton, ugyanis a vízszintje emelkedni kezdett

Fotó: Horgászok a balatonmáriafürdői mólónál 2016. február 9-én. A Balaton leeresztését 124-125 centiméteres vízszintnél február 8-án megkezdték. MTI/Varga György
not image

Koós Alexandra

2022. október 2. - 09:33

A szakemberek szeptember 11-én 71 centit, majd 26-án 67 centit mértek, s ez volt a mélypont, másnap viszont növekedésnek indult.

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján még nem jelent meg az összesítés, ám az elmúlt 30 nap csapadékösszegét mutató térkép kifejezetten beszédesnek mondható, hiszen sok helyen több mint 100 milliméternyi eső hullott, amely jócskán meghaladta az átlagot országszerte.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Ezért is volt különös, hogy a Balaton vízszintje semmit nem emelkedett, sőt, még a bőséges esőzés ellenére is csökkent, amelynek oka a hosszan tartó, óriási szárazság volt: a víz fokozatosan, felülről lefelé áztatja a talajt, és majd csak a mélyebb rétegekből képes a tóba szivárogni.

Az adatok szerint a Balaton vízszintje szeptember 11-én még 71 centin állt, 26-án pedig 67 centivel érte el a mélypontot, másnap viszont már emelkedni is kezdett, október 1-jén reggel 7 órakor pedig 69 centit mértek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei – írta a 24.hu.

A Kiderül.hu előrejelzése arra utal, hogy hétfőtől már szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ennek köszönhetően jóval kevesebb esőre és több napsütésre számíthatunk, szerencsére azonban tartós szárazságról szó sincs.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.