Egy szétkorhadó olajtanker miatt eshet el 8 millió ember víztől és élelemtől

Fotó: Twitter/DeSolid State
not image

Nagy Noel

2021. október 12. - 13:48

Az FSO Safer már 2017 óta áll érintetlenül a Vörös-tengeren és amennyiben az ott tárolt 1.1 millió hordónyi olaj a tengerbe ömlik, ökológiai katasztrófába süllyedhet a környék.

Megannyi humanitárius katasztrófával küzd Jemen a polgárháború kitörése óta, azonban most egy olyan ökológiai katasztrófa fenyeget, amely azt a csekély reményt is elvenné a helyiektől. Ez pedig az FSO Safernek a folyamatos korhadása, ami egy nagy olajszivárgással fenyeget.

Amennyiben a mintegy 1.1 millió hordónyi olaj a tengerbe ömlik, 8 millió jemeni eshet el a tiszta víztől és a némi élelmet jelentő haltól. A The Guardian szerint egy ilyen olajszivárgás három hét alatt teljesen kicsinálná a jemeni Vörös-tenger halállományát.

A szivárgás veszélye pedig napról napra egyre nagyobb, friss modellezések szerint pedig ez nem csak Jemen, hanem Szaúd-Arábia, Eritrea és Dzsibuti számára is ökológiai katasztrófát hozna. Ez pedig mondani sem kell, több millió dolláros károkat okozna az érintett országoknak.

Egyelőre pedig nem jut eredményre az ENSZ, a szervezet által elismert jemeni központi kormány és a huszi lázadók közötti tárgyalás, a nemzetközi szervezet ugyanis már évek óta próbálja figyelmeztetni a harcoló feleket egy szivárgás vagy robbanás veszélyeire.

Amennyiben a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezik, a modell szerint a szivárgás elérné a jemeni Hodeidah és Szalif kikötőit, amely miatt 200 ezer tonna üzemanyag Jemenbe való szállítása válna gyakorlatilag lehetetlenné.

Ez pedig az ország egész üzemanyag-ellátásának 38 százaléka, ami a katasztrófa esetében kiesne – ez pedig a számítások szerint akár 80 százalékkal is felnyomná az árakat. A helyzet miatt pedig akár 5.7-8.4 millió közötti embernek lehet szüksége élelmiszersegélyre, függően attól, hogy meddig terjed az olajszivárgás.