Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

50 tonna lőszerrel megrakott halászhajót fogott az USA az Ománi-öbölben 

Fotó: Megrongálódott lakóépület a jemeni kormányerõket támogató szaúdi vezetésû arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követõen a jemeni fõvárosban, Szanaában 2022. március 26-án. Az Irán támogatását élvezõ, jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal vettek célba elõzõ nap szaúd-arábiai energialétesítményeket, a Forma-1-es dzsiddai versenypálya közelében. A szaúdi légitámadásban legkevesebb nyolc jemeni, köztük öt gyerek és két asszony életét vesztette. MTI/EPA/Jajha Arhab
Közel-Kelet
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az amerikai haditengerészet szerint az egymillió lőszert tartalmazó fegyverszállítmány Iránból Jemenbe igyekezett. 

Az Egyesült Államok haditengerészete azt állítja, hogy az Ománi-öbölben elfogott egy halászhajót, amely több mint 50 tonna lőszert, köztük több mint 1 millió töltényt, több ezer rakétagyújtószerkezetet és nagy mennyiségű rakétahordozó gránáthoz való hajtóanyagot tartalmazott. 

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az amerikai haditengerészet ötödik flottája szombati közleményében azt írta, hogy a „tiltott rakományt” december 1-jén fedezték fel „a lobogó ellenőrzése során”, ráadásul, elmondásuk szerint, ez már a második fegyvercsempész hajó, amelyet Jemenbe tartva elfogtak – írja az Al Jazeera

„A fegyverek közvetlen vagy közvetett szállítása, eladása vagy átadása a jemeni hútiknak sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2216. számú határozatát és a nemzetközi jogot” – áll az amerikai haditengerészet közleményében.

Az USA szerint Irán áll a csempészet mögött 

Brad Cooper amerikai ellentengernagy azzal vádolta Iránt, hogy ő áll a legutóbbi szállítmány mögött, és elmondta, hogy „ez egyértelműen azt mutatja, hogy Irán továbbra is törvénytelenül szállít halálos segélyeket és folytatódik destabilizáló magatartása”. 

Az Egyesül Államok mellett Szaúd-Arábia is megvádolta Iránt, mondván, hogy felfegyverzik a jemeni húti lázadókat, akik 2014-ben elfoglalták az ország fővárosát, Szanaát. Teherán viszont tagadja a vádakat, és ragaszkodik a korábban kifejtett álláspontjához, miszerint politikailag támogatja a hútikat, de fegyvereket nem szállít nekik. 

A jemeni háború, amelyben a hútik a szaúdi vezetésű koalícióval szemben állnak, már több százezer ember életét követelte, és az elszegényedett országot az éhínség szélére sodorta.

Az ENSZ közvetítésével áprilisban életbe lépett tűzszünet az ellenségeskedések jelentős csökkenését eredményezte. A tűzszünet októberben lejárt, bár a harcok nagyrészt továbbra is szünetelnek.