Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Tarol a szabad felhasználású jelzáloghitel Magyarországon

TÉMÁK:
#Hitel #Pénzügy
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

2021-ben évi százmilliárd forintra nőtt a hazai piac, ám hiába emelkedik évről évre, az összállomány csökken.

A személyi kölcsönök mellett a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is egyre nő a kereslet, tavaly már a százmilliárdos szintet súrolhatta a piac.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Egyre erőteljesebb a kereslet a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt: az új szerződések összege 2021 első tizenegy hónapjában elérte a 89 milliárd forintot, ez 20,4 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság.

A keresletet több tényező is támogathatta az elmúlt időszakban. Az egyik, hogy az Otthonfelújítási program januári elindulásával megnőtt a kereslet a nagyobb összegben is igényelhető fogyasztási hitelek – a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek – iránt.

A jelzáloghitelek piacát erősíti az is, hogy az árazásuk csak kicsivel jár a lakáshiteleké felett. Az MNB adatai szerint novemberben 5,54 százalékos volt a szerződésekben szereplő éves átlagos kamatláb ezeknél a kölcsönöknél.

Bár a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet már hosszú évek óta nő, az emelkedő mértékű új kihelyezések egyelőre nem elegendők az állomány hosszú évek óta tartó csökkenésének megállításához.