Jelezték a brit szupermarketek, hogy nem fognak erdőirtásból származó termékeket árusítani

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.6 - 03:42

Több mint negyven brit vállalat fenyegette meg Brazíliát, hogy nem enged importálni olyan élelmiszereket és egyéb termékeket az országba, melyek közvetett vagy közvetlen úton az Amazonas deforesztációja következtében kerültek piacra.

A BBC hírportál értesülései szerint a legújabb brazil rendelet szerint ismét felgyorsíthatják az Amazonas-medencében történő erdőirtást, a törvény értelmében ugyanis bármilyen földterületet kiirthatnak abban az esetben, ha mezőgazdasági célokra használják fel az így szerzett termőföldeket.

Brit nagyvállalatok szerint az Amazonas Földünk ökoszisztémájának egyik kulcsfontosságú alapköve, ami megvédheti bolygónkat a globális klímakatasztrófától, valamint a brazil állampolgárok jövőjére is kihatással lehet.

A klímaváltozás intenzitásának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére beiktatott nemzetközi normák és kvóták mit sem érnek, ha a Föld tüdejének is nevezett őserdőt módszeresen irtják, helyére pedig nem telepítenek be annyi fát és cserjét, amivel pótolhatnák a hatalmas erdőségeket.

Jair Bolsonaro elnöksége alatt 2008 óta nem tapasztalt mértékben nőtt meg a deforesztáció mértéke Brazíliában, egyetlen év leforgása alatt több mint 174 ezer hektárt fát vágtak ki, helyükre pedig gyakran semmit sem ültettek.

Ha minden a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor az évtized végére Manaus nagyváros környékén tovább romolhat a levegő minősége, hiszen a fák kiirtásával egyre kevesebb friss oxigén kerülhet az atmoszférába, mivel nem lesz elegendő zöldterület, ami a káros szén-dioxidot átalakítaná.