Jelentős fegyverszállítmányt foglaltak le az Arab-tengeren

Jemeni kormánykatona célra tart az Irán által támogatott húszi lázadók által ellenőrzött Hodeida kikötővárosban 2018. december 10-én. Az ENSZ égisze alatt folytatott svédországi béketárgyaláson született határozattervezet értelmében az ENSZ venné át a város feletti felügyeletet. A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. MTI/EPA/Nadzsib Almabobi
not image

Nagy Noel

2021.május.11 - 14:14

Hatalmas fogása volt az amerikai haditengerészetnek az Arab-tengeren, jelentős fegyverszállítmányt sikerült lefoglalni.

A zászló nélküli hajón főként kínai és orosz gyártmányú gépkarabélyok, páncéltörők, mesterlövészpuskák és egyéb fegyverek voltak fellelhetők, amelyek feltehetően Jemenbe, a huszi lázadókhoz tartottak – adta hírül az AP hírügynökség.

A hírügynökségnek nyilatkozó amerikai védelmi forrás szerint a hadihajó Iránból indult, így az iszlám köztársaság ismételten megpróbálta megszegni az ENSZ által elrendelte fegyverembargót. Teherán tagadta a vádakat, állításuk szerint nem küldtek semmilyen fegyvert Jemenbe.

A USS Monterrey rutinellenőrzése során bukkantak a fegyvereket szállító hajóra, a legénységet pedig ki is hallgatták nem sokkal ezt követően, majd elengedték őket. A szállított fegyvereket a fedélzet alatt, zöld műanyagba csomagolva találták meg.

Az elmúlt idők során nem egy alkalommal kapcsoltak le Jemenbe, elsősorban a huszi lázadóknak küldött fegyverszállítmányt, amely viszont nemzetközi jogot sért. A terrorszervezet ugyanis évek óta, iráni támogatással háborút folytat a központ kormány ellen.

A Jemenben kitört polgárháború jóformán Szaúd-Arábia és Irán proxiháborújává vált és a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját idézte elő. A fegyveripar is táplálja a konfliktust, ugyanis hatalmas fegyverszállítmányok szoktak érkezni a konfliktusos országba.