Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Jelentős drágulás érkezik már az iskolai menzákon is

Fotó: Diákok a Harmat Általános Iskola menzáján Budapesten 2017. december 19-én. MTI/Illyés Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. június 13. - 10:00

A későbbiekben jóval többet kell majd fizetniük a szülőknek a gyermekeik étkeztetéséért.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közlése alapján ősztől 15-30 százalékkal drágább lesz az étel az iskolai, óvodai és bölcsődei menzákon, emellett a fennálló helyzet függvényében már tavasszal is indokolt lett volna a 30 százalék körüli áremelés.

Már zajlanak a tárgyalások a szeptemberi árakról, a jelenlegi becslések pedig arra utalnak, hogy egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forintba is kerülhet, így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kell majd fizetniük.

Sáfár Ferenc, a VIMOSZ közösségi étkeztetési szekciójának vezetője elmondta, egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége kezd körvonalazódni, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.

Majd hozzátette, a közétkeztetők szerint az áremelés mértéke optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, ennyit azonban az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Eközben a partnerek „pengeélen táncolnak”, hiszen közös cél, hogy az áremelés ne legyen riasztó mértékű, mindemellett fedezze is a költségeket – írta a Világgazdaság.

Továbbá az is elsődleges szempont, hogy az étlapokra egészséges, finom és népszerű fogások kerüljenek, ebben a kiélezett helyzetben pedig felértékelődnek a megbízható, korrekt beszállítói kapcsolatok.