Jelentősen csökkenhet a magyar posták száma egy törvényjavaslat szerint

Fotó: Postás megérkezik egy társasházhoz a főváros XIII. kerületében, ahol dupla nyugdíjat kézbesít 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ez alapján az 50 ezres Egerben a jelenleg minimálisan előírt kettőről egyre csökkenhet a működő posták száma, míg Budapesten alig 55 posta maradhat.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell rá figyelni, egyúttal a maximumot kihozni belőle, arról sem elfeledkezve, hogy a magyar állam számára a legolcsóbb működést biztosítsák.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Akkor még nem lehetett tudni, mit is jelent ez pontosan, nemrégiben viszont felkerült egy javaslat a kormányzati portálra, ami a postatörvény módosítását tartalmazza, egyúttal rávilágít, mi lenne a Gazdaságfejlesztési Minisztérium célja erre vonatkozóan.

A jelenlegi törvények szerint a Magyar Postának a 25 ezernél nagyobb lélekszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania, ám úgy tűnik, ez változhat a későbbiekben – írta az Mfor.

Az elszálló üzemeltetési költségek miatt lehet erre szükség

A javaslat kiemeli, hogy a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postára lenne szükség, vagyis az 50 ezres Egerben a jelenleg minimálisan előírt kettőről egyre csökkenhet a működő posták száma.

Ez Budapest esetében azt jelentené, hogy alig 55 posta maradhat, bár az is tény, hogy a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta áll jelenleg az ügyfelek rendelkezésére.

Emellett fontos hozzátenni, hogy ez csak egy törvényi lehetőség, vagyis a Magyar Posta dönthet úgy, hogy ennél több postát üzemeltet. További érdekesség, hogy a törvénymódosítás nem indokolja, miért van szükség a változtatásra, de valószínű, hogy az elszálló üzemeltetési költségeknek van hozzá köze.