Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Orosz jelentés: Putyin egymillió orosznak adhatja ki a parancsot, hogy harcoljon Ukrajnában

Fotó: Wikimedia Commons/Presidential Executive Office of Russia
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 22. - 14:55

Egy friss orosz jelentés szerint valójában nem 300 ezer, hanem egymillió tartalékost hívhat be Putyin, hogy aztán Ukrajnába küldje őket harcolni.

A Guardian egy orosz lap csütörtöki jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy valójában egymillió orosz állampolgárt hívhat be Putyin, akiket Ukrajnába fognak küldeni harcolni.

Soron kívül Új mélypontra süllyedt a fogyasztói hangulat Németországban, mi lesz ezután?

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az orosz elnök szerdán az oroszokhoz intézett beszédében közölte, hogy a katonai szolgálat csak azon orosz állampolgárokra vonatkozna, akik “jelenleg tartalékosok, különös tekintettel azokra, akik már szolgáltak a fegyveres erőknél és rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal”.

Nem sokkal Putyin bejelentését követően Szergej Sojgu, az orosz védelmi miniszter közölte, hogy 300 ezer orosz állampolgárt hívnak be a részleges mozgósítás keretében, mely főként “a korábbi katonai tapasztalattal rendelkezőkre” vonatkozik majd.

Közlése szerint “ezek nem olyan emberek, akik még soha nem láttak, vagy hallottak a hadseregről”, hozzátéve, hogy a diákok “továbbra is járhatnak órákra”. E kijelentések ellenére a jelenleg száműzetésben lévő Novaja Gazeta, a maroknyi valóban független orosz lapok egyike azonban arról számolt be, hogy az a 300 ezer fő valójában egymillió lesz.

A független orosz lap egy, a Putyin kormányában tevékenykedő, az ügyet ismerő tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a valódi tervek egymillió fő behívásáról szólnak.

Az orosz kormányzati forrás a lapnak elmondta, hogy a Putyin által szerdán aláírt rendelet egy titkosított hetedik pontja lehetővé teszi az orosz védelmi minisztérium számára, hogy egymillió orosz állampolgárt hívjon be a részleges mozgósítás keretében. A forrás úgy fogalmazott, a számot több alkalommal is korrigálták, s végül egymillió főben állapodtak meg, mely a rendeletbe is bekerült.