Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Jelentés: az oroszok már készülnek, hogy elhagyják a zaporizzsjai atomerőművet

Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Energoatom vezetője vasárnap kijelentette, egyre több arra utaló jel van, hogy az oroszok el akarják hagyni a zaporizzsjai atomerőművet, melyet nem sokkal az invázió kezdete után, márciusban foglaltak el.

A Guardian a Reuters nyomán azt írja, az Energoatom vezetője vasárnap arról beszélt, hogy vannak arra utaló jelek, hogy az oroszok el fogják hagyni a zaporizzsjai atomerőművet, mely körül ismét kiéleződött a feszültség, és ismételten lövöldözés történt az erőmű környékén.

Egy ilyen lépés azonban igen jelentős változásokat hozna a harctéren, főként a részben megszállt zaporizzsjai régióban, ahol a frontvonal már hónapok óta szinte egy centit sem mozdult el. Az erőmű körül a közelmúltban történt lövöldözések pedig csak tovább erősítették a nukleáris katasztrófától való félelmet.

Petro Kotin, az Energoatom vezetője az országos televízióban megosztotta, az utóbbi hetekben olyan információk birtokába jutottak, melyek szerint egyre több arra utaló jel van, hogy az oroszok arra készülnek, hogy elhagyják az erőművet.

Leszögezte, nagyon sok olyan hír jelent meg manapság az orosz állami médiában, miszerint érdemes lenne kiüríteni az erőművet, és “talán érdemes lenne átadni az ellenőrzést” a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek.

Hangsúlyozta, amennyiben ez megtörténik, úgy az oroszok összecsomagolnak és “ellopnak mindent, amit csak tudnak”. Arra a kérdésre, hogy korai lenne-e még arról beszélni, hogy az orosz csapatok ténylegesen elhagyják az erőművet, Kotin azt mondta, “korai lenne”, hozzátéve, hogy annak jeleit azonban látják, hogy “készülnek a távozásra”.