Jelenleg ennyien védettek a koronavírussal szemben Magyarországon

Egy nõt beoltanak a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagjával a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. május 3-án. A kórházi oltópontok kedden és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak idõpontfoglalással, a kórházak által meghirdetett idõpontokra lehet foglalni délután 6 órás idõtartamban, péntekenként pedig idõpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra reggel 7 és este 19 óra között. MTI/Varga György
not image

Koós Alexandra

2022. május 6. - 18:06

Eddig 6,4 millióan vettek fel legalább egy védőoltást a covid ellen, azonban a szakértő szerint a népességnek ennél sokkal kisebb része tekinthető védettnek.

Weltner János orvos a Népszavának tett interjújában elmondta, valójában csak az mondható védettnek (tehát olyan személynek, aki minden valószínűség szerint súlyos lefolyás nélkül esik át a betegségen), aki az elmúlt fél évben esett át a fertőzésen, vagy 2021 decembere óta már kapott emlékeztető oltást.

Ennek számítása azonban nem egyszerű feladat, mivel az omikron változat megjelenése óta a látencia jelentősen emelkedett, a tapasztalatok pedig azt mutatják, nagyon sokan nem jelentik be, ha megfertőződtek, hanem otthon gyógyulnak ki belőle.

Így a járványügy sem lát rá a természetes úton védettséget szerzők pontos számára, az viszont tény, hogy az első oltást 6,4 millióan kapták meg, a másodikat 6,2 millióan, a harmadikat 3,8 millióan, ám a negyediket mindössze csak 287 ezren.

Ez alapján Weltner János arra jutott, az 5 év feletti, oltható lakosság egyötöde tekinthető vakcinával védettnek, vagyis 4,4 millió embernek meg kellene újítania a védettségét, amelyet a korábban beadott oltással szerzett meg, erről pedig a Portfolio is beszámolt.

Egy járványügyi szakértő azt is hozzátette, ha figyelembe vesszük az ötödik hullám 650 ezer hivatalos fertőzöttjét, emellett az 5-10-szeres látenciát, az oltottakon túl legalább 3-6,5 millióan szerezhettek 4-6 hónapra védettséget azzal, hogy átestek egy omikron fertőzésen.

Hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, a nyári hónapokra szezonális okokból visszaszorul a járvány, ilyenkor pedig a társadalmi védettség elkopik, emiatt a kormányzatnak és az állampolgároknak is fel kell készülniük arra, hogy ősszel ismét védekezésre lesz szükség.

A Népszava cikkéből kiderül, hogy a szakértő úgy gondolja, az újabb oltást érdemes lenne augusztusra-szeptemberre időzíteni, mert az így megszerzett védettség még a következő őszi-téli hullám ideje alatt is kitarthat.