Befuccsolt Jeff Bezos terve? Kilenc nappal korábban látogathatja meg a világűrt Richard Branson

MTI/EPA-AAP/Joel Carrett
not image

Kulcsár Péter

2021. július 4. - 16:06

Óriási küzdelem zajlik a dollármilliárdosok között abban, ki lesz az első, aki feljuthat az univerzumba.

Néhány héttel ezelőtt az Amazon alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos bejelentette, hogy testvérével együtt július 20-án megvalósítják gyerekkori álmaikat, és a saját kezében lévő Blue Origin vállalat űrhajójával kirepülnek a Föld atmoszférájából, átlépve a Kármán-vonalat, kijutva ezzel a világűrbe.

A hír hallatán a Virgin Galactic fejese is begyújtotta a rakétáit, ugyanis pár nappal később azt nyilatkozta, hogy meg szeretné előzni Bezost a versenyben, ezért azon dolgoznak a mérnökökkel, hogy a lehető legrövidebb idő alatt teljesítsék az augusztus elejére kiírt projekt kvótáit.

Végül úgy tűnik, hogy Bransonék sikerrel járhattak, a CBS News értesülései szerint ugyanis a milliárdos guru július 11-én, vagyis kilenc nappal hamarabb felérhet az univerzumba, megelőzve ezzel az űrturizmus egyeduralmáért folytatott harcban Bezost és testvérét.

Miközben a SpaceX főként a Starship űrhajó Föld körüli pályán történő repülésére koncentrál, addig Bezos Blue Origin és Branson Virgin Galactic vállalatainak tervei között egyértelműen az űrturizmus realizálása szerepel, amire óriási érdeklődés mutatkozik a társadalom tehetősebb tagjai irányából.

Mindkét vállalat a súlytalanság állapotának átérzését garantálja, mint ahogyan azt is, hogy biztonságosan feljuthatnak a világűrbe vágyók a Föld légkörének felső rétegébe, ahonnan pazar látványban lehet részük.

“Meggyőződésem szerint a világűr mindannyiunk tulajdona. Több mint 16 évig tartó kutatás, mérnöki munka és tesztelés után kijelenthetem, hogy a Virgin Galactic a kommersz űripar kapujában áll, amivel az emberiség történelemkönyvének vadonatúj fejezetét nyithatjuk meg” – mondta ambiciózus terveiről Richard Branson.