Meddig kell még potenciális járványhullámokra számítanunk?

Fotó: Csák Judit csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 21-én. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021.június.22 - 10:01

Ez egy olyan kérdés, ami még egy ideig aktuális lehet, melynek kapcsán Szlávik János is elmondta a véleményét a TV2 reggeli műsorában.

Magyarországon is hamar megkezdődhettek az oltások, először csak kisebb mennyiségben, majd szép lassan befutottak az első komolyabb szállítmányok. Rövid időn belül már arra is lett lehetőség, hogy az emberek időpontot foglaljanak a különböző vakcinákra.

Jelenleg több mint 5,4 millióan vették fel a második oltásukat, tehát még mindig vannak 3 millióan, akik valamilyen oknál fogva egyelőre nem élnek a lehetőséggel. A mennyiség adott, rengeteg a szabad vakcina, így csak a regisztrálókon múlik az immunizálási folyamat.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lehet az a pontos dátum, amikor egy harmadik oltásra is szükség lehet. „Folynak ilyen vizsgálatok, és heteken belül ki fog derülni, hogy most akkor kell oltani hat hónap múlva, vagy nyolc, vagy kilenc, vagy tíz hónap múlva, vagy nem kell.” – mondta Szlávik kedd reggel a Mokka vendégeként.

„Én nagyobb valószínűséggel úgy látom, hogy ismételni kell az oltásokat. Fél éven belül biztosan nem, hat hónapon és egy éven belül az első oltáshoz képest.” – folytatta a válaszát Szlávik, aki arra is kitért, hogy körülbelül meddig kell még különböző hullámokra számítanunk.

„Rendkívül rossz jós vagyok, de úgy gondolom, hogy egy-két év. Vegyük észre, hogy a lakosságnak az egyre nagyobb része van beoltva. Biztosan lesz egy olyan helyzet, amikor a maximális beoltottság meglesz, ott már nem tudna nagyon terjedni a vírus.”

Szlávik elmondta, mennyire lehetünk biztonságban két oltás után az indiai variánssal szemben

Elképzelhető, hogy ezek a bizonyos oltások egy-két év múlva elhagyhatóak, vagy ezek az oltások egy-két év múlva szerves részei lesznek az életünknek, mint az influenza elleni oltás, és ezáltal szűnik majd meg a vírus?

„Ezt senki nem tudja megmondani, de úgy tűnik, annyira kis változékonyak ezek a kis vírusok, hogy a második eljárás a valószínű, tehát újra és újra foglalkoznunk kell vele. Ne felejtsük el, bizonyos emberekre akkor is veszélyes lesz, ha beoltottuk őket: az immunhiányosokra, a daganatos betegekre, szervátültetett betegekre, súlyos cukorbetegségben szenvedőkre.”

„Rájuk mindig gondolnunk kell majd, és arra, hogy jön egy mutáns, ami rájuk veszélyes lehet, tehát újabb és újabb oltásokat kell kitalálni, kivéve ha lesz majd olyan oltás, ami valamennyi vírus ellen, valamennyi variáns ellen hatékony. Ilyen is készül, az viszont megoldja a problémát akár örökre.”