A járvány meglepő változást hozott a magyar egészségügyben

Fotó: Unsplash/humberto chavez
not image

Borbély Fanni

2021. október 14. - 14:59

Nem túl jó hír, hogy ehhez egy világjárvány kellett, de egy friss kutatásból kiderült, hogy a járvány idején tovább javult az orvosi hivatás elismertsége és a doktorok iránti bizalom.

Az Ipsos által 28 országban végzett felmérés szerint a válaszadók 64 százaléka megbízhatónak tartja az orvosokat, 61 százalékuk a tudósokat, 55 százalékuk a tanárokat, míg a politikusokról csupán 10 százalék gondolja ugyanezt – a koronavírus-járvány idején jelentősen megerősödött az orvosok helyzete.

Az elmúlt évet tekintve az orvosokba vetett bizalommal kapcsolatos legnagyobb változások Magyarországon és Chilében történtek, ugyanis az orvosokat megbízhatónak minősítők aránya mindkét országban egyaránt 19 százalékponttal nőtt 2019 és 2021 között.

A Pénzcentrum a Világgazdaság nyomán azt írja, a tudósokat a megkérdezettek 61 százaléka tartja megbízhatónak, a bizalom 2019 óta Szaúd-Arábiában (plusz 17 százalékpont), Magyarországon (plusz 13 százalékpont), Brazíliában (plusz 9 százalékpont) és Kanadában (plusz 8 százalékpont) nőtt a leginkább, míg a legnagyobb visszaesést Argentínában (mínusz 11 százalékpont) és Mexikóban (mínusz 8 százalékpont) mérték.