Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Járatszűkítést jelentett be a Ryanair vezérigazgatója, de közben belerúgott még egyet az extraprofitadóba is

Fotó: Fotis Christopoulos/Unsplash

Bense Róbert

2022. szeptember 13. - 16:14

A budapesti bázist azonban nem számolják fel.

Michael O’Leary sajtótájékoztatót hívott össze Budapesten, melyen bejelentette, hogy nyolc – a fővárost is érintő – járat megszűnik, további hét útvonalon pedig csökkentik a járatok számát – számolt be róla az Index.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Ezzel a Ryanair magyarországi járatainak száma 53-ról 45-re csökkent, O’Leary szerint pedig az eddigi 4,5 milliós utasforgalom 4 millió alá esik. Hozzátette, hogy korábban 2023-ra már 5 millió utassal számoltak a légitársaságnál.

Ez minden bizonnyal meghiúsul, a vezérigazgató pedig azt is megemlítette, hogy az elmúlt két évben csaknem 2,5 milliárd font volt a Ryanair vesztesége. Úgy vélekedett továbbá, hogy Magyarország helyett a jövőben a környező országokat fogják úticélul választani a turisták.

O’Leary nem felejtette el megemlíteni az extraprofitadót sem, mely komoly verbális összetűzésekhez vezetett közte és a magyar kormány között az elmúlt hónapokban: „Nem értjük, hogy miért a légitársaságokra kellett kivetni az extraprofitadót. Az elmúlt két évben veszteségesek voltunk a járvány és az orosz–ukrán háború miatt” – mondta.

„Felhívtuk a magyar kormány figyelmét arra, hogy az Európai Unió szabályai lehetővé teszik, hogy változtassunk a jegyek árán, és ezt meg is tettük. Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, ahol különadót vetnek ki az amúgy is veszteséges légitársaságokra” – folytatta a vezérigazgató.

„Tovább szeretnénk bővíteni a jelenlétünket, de ilyen körülmények között ez nem lehetséges. Az energiacégek estében, ahol van extraprofit, érthető, hogy különadót vetnek ki. Ám az évek óta veszteséges európai légi ipar számára kevéssé” – fűzte hozzá.

O’Leary kihasználva az alkalmat, hogy ismét a nyilvánosság előtt kritizálhassa a döntést, azt is hozzátette, hogy egyes kormánytagok részegek lehettek, amikor az extraprofitadó bevezetése mellett döntöttek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.